Concursul Național de Lectură „Bătălia Cărților”

„Bătălia Cărţilor” este un  concurs naţional de lectură, iniţiat de Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” în anul 2014. Se derulează anual în mai multe biblioteci publice din România, sub egida Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România.

Concursul își propune cultivarea gustului pentru lectura de plăcere în rândul copiilor (11-13 ani) şi  adolescenţilor (14-18 ani) şi cuprinde mai multe etape:

  • selecţia şi întocmirea listelor de titluri pentru fiecare categorie de vârstă;
  • lansarea concursului, înscrierea participanţilor şi perioada de lectură (martie-septembrie). Pentru calificare în finala concursului fiecare participant trebuie să citească toate cărţile de pe listă, să întocmească Fişe de lectură pentru fiecare dintre ele şi să acorde, în Carnetul de lectură, puncte de la 1 la 5 pentru fiecare carte citită;
  • organizarea Finalei – „bătălia” propriu-zisă şi desemnarea câştigătorilor – luna octombrie.

În cadrul FINALEI concurenţii îşi susţin cartea preferată, răspund la întrebările primite de la ceilalţi finalişti (din cărţile citite), iar juriul desemnează Cititorii anului la ambele categorii de vârstă. Se mai acordă premii pentru cea mai bună Fişă de lectură, pentru implicare în dezbatere, pentru cea mai echilibrată şi raţională pledoarie şi altele, la decizia juriului.

După centralizarea voturilor din Carnetele de lectură, sunt  desemnate Cărţile anului la categoria carte pentru adolescenţi şi la categoria carte pentru copii.

Pentru adulţi Bătălia cărților se derulează sub forma unui club de lectură.

Regulamentul concursului

Formular de inscriere 2024

Fişă de lectură copii

Lista titlurilor „Bătălia Cărților” 2024

 

Vreau să aflu mai multe despre Concursul Național de Lectură „Bătălia Cărților”!