Călătorii virtuale: Sediul central al Bibliotecii publice a orașului Stuttgart, Germania

Dragi copii, cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții și a Drepturilor de Autor, precum și a Zilei Naționale a Bibliotecarului Român, care se sărbătoresc în fiecare an pe data de 23 aprilie, vă invităm să descoperim împreună una dintre cele mai impresionante biblioteci din lume, din perspectiva arhitecturii moderne: sediul central al bibliotecii publice a orașului Stuttgart, din Germania.

Deschis publicului în anul 2011, după 3 ani de la începerea construcției, sediul central al bibliotecii publice a orașului Stuttgart se distinge prin designul deosebit al clădirii. Structura monolitică, creație a arhitectului corean Eun Young Yi, este detașată de restul clădirilor din jur și este mai înaltă decât toate, reflectându-și astfel rolul de centru de interes al zonei, din perspectiva importanței.

Biblioteca dispusă pe 8 etaje, având o înălțimea de 40 de m, are forma unui cub. Acesta are o fațadă dublă: cea din exterior, alcătuită din beton și cărămizi de sticlă și cea din interior, din sticlă. Între acestea se află un culoar care împrejmuiește clădirea și este folosit ca zonă de promenadă.

În interior, clădirea este secționată în trei părți. Sub nivelul pământului structura dispune de o sală forum, un spațiu generos de evenimente care poate găzdui până la 300 de participanți.

Centrul primelor trei etaje este reunit sub forma unui cub și reprezintă inima clădirii, un spațiu destinat reflecției și meditației. Acestă structură are în partea de sus o deschizătură, care asigură lumina, după modelul Pantheonului, iar în partea de jos, în centru, are o fântână arteziană. Pe lateral, acest cub este înconjurat de scări până la etajul al treilea.

Celelalte șase etaje sunt reunite în centru sub forma unei piramide inversate, goale în mijloc, cu baza de sticlă, având în centru scări care fac legătura între cele 6 etaje.

Deasupra întregii structuri se află o terasă cu o cafenea, care oferă o perspectivă amplă asupra orașului Stuttgart.

Clădirea are o orientare care respectă cele patru puncte cardinale, iar în centrul fiecărei fațete dispune de o ușă de intrare, astfel putând fi accesată indiferent de direcția din care utilizatorul se îndreaptă către ea.

Biblioteca adăpostește în interior mai mult de 500.000 de documente pe o suprafață de 18.000 m² și dispunde de o serie de facilități precum un atelier de creare de cărți, un studio muzical dotat cu instrumente, laptopuri care pot fi folosite și camere de studiu laterale.

Ceea ce ajută foarte mult la întoarcerea rapidă la raft a cărților, odată ce sunt restituite, este sistemul de sortare automat al acestora, care triază documentele pe măsură ce sunt înapoiate și le transportă individual, cu ajutorul unor coșuri, pe șine, la etajul de care aparțin, unde sunt puse în cărucioare. Atunci când un cărucior este plin cu documente, bibliotecarul este anunțat printr-un mesaj pe e-mail, iar acesta le pune imediat la loc la raft.

Tot în sprijinul utilizatorilor bibliotecii a fost creat un serviciu special, Biblioteca pentru insomniaci, un spațiu separat, dotat cu cutii transparente, în care sunt o serie de documente, care pot fi împrumutate cu ajutorul cardului de bibliotecă, atunci când clădirea este închisă.

Alături de cele 17 filiale și de cele 2 bibliobusuri, Max și Moritz (numite după personajele unei povești pentru copii populare), care transportă zilnic în jur de 5.000 de documente în zona orașului Stuttgart, sediul central al bibliotecii publice alcătuiește un sistem modern, complex, care răspunde tuturor nevoilor utilizatorilor săi.

Dragi copii, vă invităm să vă imaginați că sunteți arhitecți pentru o zi. Cum ar arăta biblioteca ideală pe care ați proiecta-o? Ce formă ar avea? Ce ar conține în interior? Unde ar fi amplasată? Pentru cine ar fi biblioteca?

 

Surse:

http://www1.stuttgart.de/stadtbibliothek/bvs/actions/profile/view.php?id=363

https://librarybuildings.info/germany/stuttgarts-municipal-library

https://archello.com/project/the-new-municipal-library-in-stuttgart-2

https://www.archdaily.com/193568/stuttgart-city-library-yi-architects

It all starts with a library above a traditional market

Stuttgart City Library by Yi Architects

 

*Fotografiile sunt din arhiva personală a autoarei articolului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *