Ghiciți personalitatea?!

Dragi copii, personalitatea pe care v-o prezentăm de această dată a revoluționat modul de a gândi al omenirii, prin teoria sa privitoare la felul în care funcționează sistemul nostru solar. Vă invităm să ghiciți despre cine este vorba!

Vă salut, dragi copii! Știu că ar fi suficient să vă spun un singur lucru despre mine și voi ați elucida misterul, ați descoperi cine sunt eu, dar atunci unde ar mai fi frumusețea jocului? Așa că o să încerc să las la sfârșit informația cea mai prețioasă, asul din mânecă și pentru început am să vă dau câteva detalii despre viața mea.

Știați că…

 • m-am născut în anul 1564, în Pisa, orașul italian cu celebrul turn înclinat?
 • am fost pasionat de matematică și de fizică încă de mic copil și am devenit unul dintre cei mai mari oameni de știință?
 • pentru a mă întreține, am inventat lucruri ca o mașinărie cu apă pentru irigarea lanurilor și o mică balanță de cântărit aur?
 • la 19 ani am descoperit legea fundamentală a pendulului, care stă la baza măsurării timpului, observând cum oscilează marea lustră din catedrala din Pisa?
 • am experimentat măsurarea temperaturii, prin crearea termoscopului cu alcool, strămoșul termometrului?
 • am demonstrat că două corpuri, având greutăți diferite, dacă sunt aruncate în același timp de la aceeași înălțime ating deodată suprafața pământului?
 • în anul 1609, am construit o lunetă astronomică cu o putere de mărire de până la 30 de ori mai mare decât cea inventată de Hans Lippershey cu un an în urmă?
 • am verificat, cu ajutorul telescopului, dacă era adevărat tot ce se știa despre Univers și am reușit să observ că Luna are munți și văi la fel ca și Pământul, că în galaxia Calea Lactee există mii de stele asemănătoare Soarelui și că există sateliți în jurul lui Jupiter?
 • într-o zi când am îndreptat telescopul spre cer am descoperit ceva extraordinar și, astfel, am adus dovezi că Pământul și toate celelalte planete se învârt în jurul Soarelui (și nu invers!)?
 • deoarece am susținut cu tărie această idee, am fost supus unui proces de către Sfânta Inchiziție, fiind acuzat de erezie? Am riscat tortura și arderea pe rug, așa că am fost constrâns să retractez ceea ce tocmai descoperisem.
 • toate descoperirile mele le-am adunat într-o carte intitulată Mesagerul stelelor, care a fost tradusă și în limba chineză?

 • am fost considerat părintele științei moderne și primul astrofizician al lumii?
 • oamenii spun despre mine că am fost cel care a avut curajul să impună adevărul sistemului lui Copernic (Soarele este centrul sistemului solar și nu Pământul!) și am susținut ideea prin cuvintele: E pur si mouve! (Și totuși se mișcă!)?

 Ați ghicit cine sunt eu? Iată răspunsul.

Surse:

Galileo Galilei: părintele științei moderne, de Javier Alonso López, București, Litera, 2019, 32 p.

Telescopul lui Galileo, de Gerry Bailey, Karen Foster, București, Vox, 2008, 32 p.

Invenții și descoperiri, de Vincent Jullien, Emeline Lebouteiller, RAO, 2007, 77 p.

Invenții, de Glenn Murphy, București, RAO, 2008, 65 p.

100 de idei geniale care au schimbat lumea, de Luca Novelli, București, Litera Mică, 2017, 143 p.

Marea carte despre personalităţi: regi, împăraţi, savanţi, artişti, scriitori, femei celebre, de Federica Magrin, București, Litera International, 2006, 240 p.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *