Călătorii virtuale: Muzeul „Hans Christian Andersen” din Odense, Danemarca

Dragi copii, v-ați întrebat vreodată cum ar fi viața noastră fără povești, fără poezii, fără cărți? Ați încercat să vă imaginați o astfel de lume? Cu siguranță ar fi lipsită de culoare și de lumină, ar fi rece și veșnic mohorâtă. Pentru a-i atrage pe cei mai mici cititori în minunatul univers al cărţilor, pentru a ne face pe toți să iubim cărțile atât de frumos scrise și ilustrate, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a hotărât, în anul 1967, ca ziua de 2 aprilie să fie sărbătorită ca Zi Internaţională a Cărţii pentru Copii şi Tineret. Oare de ce a fost aleasă tocmai această zi? Pentru că în 2 aprilie 1805 s-a născut Hans Christian Andersen, iar sărbătorirea acestei zile este, de fapt, un omagiu adus marelui scriitor danez, cunoscut în întreaga lume pentru opera literară dedicată copiilor. De aceea vă propun să facem o călătorie imaginară până la muzeul dedicat lui, care se află în orașul Odense din Danemarca.

În întregul oraș se simte prezența lui Andersen. Dar când ajungi în curtea muzeului, simți că ai intrat brusc în lumea poveștilor lui. Castelul frumos colorat, aflat pe marginea lacului, Degețica plutind pe o frunză de nufăr, soldățelul de plumb care se plimbă printre copii, muzica – toate te învăluie în magie.

Până să ajungi în casa în care s-a născut marele scriitor, ai ocazia să-i cunoști viața prin intermediul fotografiilor, al manuscriselor, al obiectelor personale, al hărților cu călătoriile întreprinse. Poți vedea unele scene din cele mai cunoscute povești ale sale.

Tot aici găsești o bibliotecă minunată, care cuprinde poveștile lui Andersen în toate limbile în care au fost traduse, adică… aproape 150! Vei găsi chiar cărți de povești în limba română! Trebuie să știi că Hans Christian Andersen este scriitorul tradus în cele mai multe limbi din lume!

Viața sa (1805-1875) este ilustrată pe pereții cupolei muzeului. În anul 1929, artistul Niels Larsen Stevns a realizat 8 fresce imense, care reprezintă ilustrări ale vieții marelui scriitor, așa cum sunt ele descrise în autobiografia Povestea vieții mele.

Încă de pe vremea când Hans Christian Andersen era copil, cu mult timp înainte să-și publice primele basme și să devină celebru, oamenii au păstrat ca amintiri unele dintre lucrurile făcute de el. Așa a luat naștere muzeul. Astăzi, colecția lui conține mai mult de 32.000 de obiecte, ele reprezentând o viață întreagă, dar și munca de o viață. Căsuța galbenă de pe colț, de doar 72 mp, arată azi ca desprinsă din povești. Dar în acele vremuri ea găzduia chiar și cinci familii, care foloseau aceeași bucătărie. Casa în care s-a născut Andersen a fost cumpărată în 1905 și a fost deschisă publicului trei ani mai târziu. De atunci, micuța casă de pe colț a fost vizitată de milioane de oameni care doresc să vadă locul unde s-a născut scriitorul de basme. Aici, în ciuda cruzii sărăcii și a greutăților, Andersen a descoperit lumea, cu aroma gogoșilor și a rațelor daneze, cu lumânările din Ajunul Crăciunului. Tufișul de agrișe din spatele casei l-a învățat să se bucure de minunata natură.

Hans Christian Andersen nu a fost doar scriitor, ci a fost, de asemenea, tăietor de hârtie, ilustrator, chiar și decorator floral. A fost multi-talentat, având ochi pentru potențialul oferit de materiale. Aproape tot ce a atins a transformat în artă. Îl puteți cunoaște mai bine din filmulețul următor:

În Danemarca există o tradiție veche a realizării unor inimioare din hârtie împăturită, folosite ca ornamente de Crăciun. Nu se cunosc originile acestei tradiții, dar cea mai veche inimioară a fost făcută în 1860, de Hans Christian Andersen. Chiar dacă nu este Crăciunul, vă invit să realizați și voi astfel de inimioare și să le dăruiți celor pe care-i iubiți!

Dacă vi s-a făcut dor de poveștile lui Hans Christian Andersen, vă așteptăm la bibliotecă pentru a vă lăsa conduși pe tărâmuri magice!

Surse:

Povestea vieții mele, de Hans Christian Andersen, Editura „Ion Creangă”, 1983, 206 p.

Mica enciclopedie Hygge – rețeta daneză a fericirii, de Meik Wiking, Institutul de Cercetare a Fericirii Copenhaga, București, Litera, 2017, 288 p.

H.C. Andersen Museum

*Fotografiile sunt din arhiva personală a autoarei articolului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *