Ghiciți personalitatea?!

Dragi copii, vă prezentăm o personalitate feminină care și-a dedicat viața fizicii și chimiei, având convingerea că „știința are o frumusețe extraordinară!”, iar apoi vă invităm să descoperiți despre cine e vorba.

Bună ziua, dragii mei! O să vă împărtășesc câteva lucruri despre mine și viața mea și am convingerea că o să ghiciți foarte repede cine sunt eu, deoarece mi s-a spus că voi, copiii secolului XXI, sunteți foarte interesați să citiți cărți despre personalități care au schimbat, prin mici sclipiri geniale, mersul lumii noastre…

Așadar, dragii mei, știați că…

 • m-am născut în anul 1867 în Varșovia (Polonia) și în acea perioadă fetele care doreau să urmeze cursurile unei universități erau respinse, fiind admiși doar băieții?
 • mi-am luat diploma în științe în 1893 și un an mai târziu, diploma în chimie, la Universitatea Sorbona din Paris? Aici l-am cunoscut pe soțul meu, Pierre, care era la fel de pasionat de știință ca și mine.
 • am descoperit două substanțe radioactive, poloniul (denumit astfel ca omagiu adus țării în care m-am născut, Polonia) și radiul (de la cuvântul din limba latină „radium” care înseamnă rază)?
 • am introdus termenul de „radioactivitate” (proprietatea unor substanțe de a emite radiații naturale) și am fost fascinată de acest domeniu al științei, căruia i-am dedicat întreaga mea viață?
 • în anul 1903 am devenit prima femeie din lume căreia i s-a decernat Premiul Nobel pentru fizică? Deoarece am lucrat împreună cu soțul meu și cu un alt mare om de știință, Henry Becquerel, premiul descoperirii radioactivității naturale ne-a fost oferit tuturor.
 • am fost prima femeie care a predat la celebra universitate pariziană Sorbona?
 • în anul 1911 am devenit prima persoană din istorie care a fost laureată a Premiului Nobel în două domenii: fizică și chimie?
 • în timpul Primului Război Mondial m-am deplasat (împreună cu fiica mea, Irene) cu mașina în spitalele de campanie, de pe un front pe altul pentru a face radiografii soldaților răniți? Am încercat să creăm un serviciu mobil de radiologie, adică mașini care să transporte instrumentele pentru radiografii?

 • cercetările mele au dus la inventarea unor aparate cu raze X mai performante și, astfel, bolnavii de cancer au beneficiat de noi tratamente necesare vindecării lor?
 • în anul 1935, Irene, fiica mea, și soțul ei au câștigat Premiul Nobel pentru chimie?
 • există în Franța o stradă care poartă numele meu și al soțului meu, Pierre? Aici a fost construit primul Institut al radiului, care poartă numele nostru, iar în Varșovia a fost înființat un mare centru de cercetare în domeniul tratării cancerului, având același nume.

Ați ghicit cine sunt eu? Iată răspunsul.

 

Surse:

Povești de seară pentru fete rebele: 100 de vieți de femei extraordinare, de Elena Favilli, Francesca Cavallo, București, Litera, 2017, 212 p.

Marie Curie. Savanta care a câștigat două Premii Nobel, de Javier Alonso López, București, Litera, 2019, 32 p.

Marie Curie, prima femeie care a câștigat Premiul Nobel, de Davide Morosinotto, București, Litera, 2019, 79 p.

Prima mea carte despre oameni celebri, de Jill Esbaum, București, Litera Mică, 2019, 96 p.

Cine sunt eu? Carte-joc de cultură generală.75 de personalități din toate timpurile, de Juliette Saumande, București, Litera, 2018, 167 p.

Marea carte despre personalităţi: regi, împăraţi, savanţi, artişti, scriitori, femei celebre, de Federica Magrin, București, Litera International, 2006, 240 p.

100 de idei geniale care au schimbat lumea, de Luca Novelli, București, Litera Mică, 2017, 143 p.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *