Ghidușel îndrăgește florile

Dragi copii, primăvara este momentul în care natura ni se dezvăluie într-un spectacol uimitor, plin de culoare, parfum, gingășie și frumusețe, în care florile au rolul cel mai important. Vă invităm să descoperim mai multe despre protagoniștii principali ai primăverii, florile, alături de Ghidușel cel istețel!

Momentul precis în care florile debutează pe scena naturii este strâns legat de vreme și de anotimpuri. Temperatura și umiditatea mediului sunt doi dintre factorii cei mai importanți care declanșează sau dimpotrivă inhibă apariția plantelor, iar mai apoi le modulează creșterea. De-a lungul unui an ne putem bucura de patru tablouri mari distincte ale naturii, câte unul specific pentru fiecare dintre anotimpuri, fiecare decorat cu plante deosebite. Câte plante specifice puteți numi pentru fiecare anotimp, dragi copii? Comparați plantele la care vă gândiți cu cele din calendarul de mai jos.

Florile nu se deosebesc numai prin perioada în care își fac apariția, ci și prin prin aspect, dimensiuni și mirosul răspândit. Mai jos regăsiți extremele în privința dimensiunii.

În ciclul de viață al plantelor floarea este doar un stagiu, care este urmat de transformarea acesteia în fruct. Cu toate acestea, există și cazuri în care floarea este cea consumată, cum este în imaginea de mai jos.

Unele dintre flori au niște nume tare ciudate. Dragi copii, reușiți să ghiciți florile din jocul de mai jos?

Iată răspunsurile.

Cel mai bun loc pentru a observa florile primăvara este în locul numit Grădina Europei, cea mai mare grădină de flori din lume: parcul Keukenhof din Olanda. Acesta adăpostește 7 milioane de flori, 800 de soiuri de lalele, peste 2500 de copaci. Dragi copii, haideți să pășim virtual în parcul Keukenhof, cel de acum 2 zile, prin intermediul videoclipului de mai jos!

 

Surse:

Află totul despre: Regatul plantelor, realizată de Lata Seth și Anuj Chawla, București, Aramis Print, 2015, 64 p.

Floarea, realizată de Gallimard Jeunesse, René Mettler ; ilustrată de René Mettler, București, Erc Press, 2008, 28 p.

Flori sălbatice, traducere din limba engleză de Adina Cojocaru, București, Vox, 32 p.

Secretele florilor, de Petros Kapnistos, Atena, De Agostini Hellas, 2008, 53 p.

https://keukenhof.nl/en/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *