Alec Blenche este nutriționist și scriitor de carte pentru copii. Poveștile pentru micii cititori au luat naștere în urma unui program de sănătate susținut într-o școală din Constanța. Cărțile semnate de Alec Blenche au apărut la Editura Univers și sunt următoarele: seriile Erus și Jup, un pisoi de soi, Cronicile Pădurii, Lecții de la Sami, Pe tine ce te face fericit?, Pe tine ce te face să râzi?, Aventuri în Țara Virtuților, Aventuri în Țara Nevirtuților, Zăpardul și alte povești albe, Pac și Mac, o aventură urecheată, Orașul verde și povestea culorilor, Prințul Păpădie și Regatul Florilor.
- Cât timp a durat până să începeți să scrieți cărți? Ce a declanșat momentul?
M-am apucat să scriu foarte târziu și din întâmplare. Din dorința de a-i ajuta pe copii să mănânce mai sănătos am scris prima mea carte: Erus si Valea Răbdării. Totul s-a întâmplat pe parcursul unui trimestru școlar în cadrul unui program de voluntariat. M-am gândit că dacă voi învălui noțiuni simple de alimentație sănătoasă într-o poveste voi avea mai mult succes cu copiii. Și așa a fost.
2. De unde vă vin ideile, inspirația?
Absolut orice mă inspiră, însă sursa mea principală de inspirație sunt copiii și, în special, fetița mea Emma. Sunt de părere că dacă ești atent și prezent o să găsești mereu inspirație în jurul tău.
3. Care e ingredientul necesar pentru ca o poveste să fie bună?
Pentru mine ingredientul cel mai important este învățătura cu care rămâi după ce ai citit o poveste. Povestea trebuie să te învețe ceva.
4. Care e unul dintre lucrurile pe care le-ați învățat din scrierea de cărți?
Răbdarea. Dacă vrei să scrii o carte și, mai ales, dacă iți dorești să fie citită de mulți copii, trebuie să ai răbdare.
5. Ce urmează să (mai) scrieți?
Pentru anul viitor am în plan alte două cărți din seria Erus, o carte nouă din seria cu Emma, trei cărți noi din seria cu Jup și am mai scris deja trei cărți care se vor publica la anul. Sper ca și 2021 să fie un an cu zece cărți publicate.
6. Ce vă place să faceți când nu scrieți?
Îmi place să petrec timp cu fetele mele. Ne jucăm board games sau ne uităm la un film. Îmi place să trebăluiesc prin curte, să cânt la pian, să compun sau să orchestrez muzică. Nu mă plictisesc niciodată, nu am timp.
7. La ce folosește cititul? La ce v-a folosit și la ce vă folosește?
Cititul mi se pare cea mai revigorantă activitate pe care o poate avea un copil. Din momentul în care învață să citească, orice copil este liber. Sufletul lui va putea să plutească nestingherit în orice direcție își dorește.
8. Ce cărți ați reciti din perioada copilăriei?
Mai niciuna. Literatura pentru copii din zilele noastre diferă mult față de literatura de acum 35-40 de ani. În afară de Micul prinț nu cred că am recitit ceva. Cred însă că fiecare generație are nevoie de un anume suflu literar.
9. Care e cel mai frumos aspect al carierei de scriitor?
Posibilitatea de a oferi fericire, inspirație și încredere copiilor.
10. Un sfat pentru tinerii scriitori.
Scrieți după ritmul în care bate inima voastră. Scrieți pentru că vă face fericiți, nu pentru că doriți să fiți citiți. Scrieți fără să vă gândiți la un rezultat anume. Și dacă vouă vă place este îndeajuns.
*Imagini din arhiva personală a autorului.