Ghidușel cel istețel împărtășește cu voi din magia Crăciunului în jurul lumii

Dragi copii, cu siguranță așteptați cu nerăbdare Crăciunul, însă știți că acesta este sărbătorit în mod diferit în jurul lumii? Fiecare dintre popoarele lumii are propriile tradiții care aduc un strop de frumusețe și de magie în plus atât de îndrăgitei sărbători. Ghidușel vă invită să descoperiți împreună magia Crăciunului în jurul lumii.

Știați, de exemplu, faptul că persoana care ne aduce darurile în seara de Crăciun este considerată a fi diferită, în funcție de țară? Dacă în Franța, Anglia și Statele Unite este vorba de o figură masculină în vârstă, pe nume Moș sau Tatăl Crăciun, cunoscut sub denumiri ca Père Noël, Father Christmas sau Santa Claus, în Germania sau Mexic, pruncul Iisus este acela care împarte cadourile, în timp ce în Spania, cei trei magi sunt aceia care dăruiesc suprizele din seara de Crăciun.

Nici ajutoarele Moșului nu sunt considerate a fi aceleași peste tot. Pentru a ajunge la timp în toate casele din jurul lumii, Moș Crăciun este foarte inventiv și știe cum să folosească resursele din fiecare țară în care poposește. Dincolo de cunoscuții reni, Moșul apelează la canguri în Australia, în mlaștinile din Louisiana, aceștia sunt înlocuiți de aligatori, în Spania, cei trei magi vin cu cămilele, în Elveția Moșul sosește pe măgar, în Cehia coboară pe o frânghie aurie, iar în Hawaii, Moșul vine pe mare, într-o canoe.

Bradul de Crăciun, darul cel mai de preț de la Moșul, ne încântă privirile prin frumusețea sa: luminițele, globurile, beteala și celelalte decorațiuni, toate sunt unice pentru fiecare brad, iar rezultatul este la rândul său unic. Iată câțiva dintre cei mai minunați brazi de Crăciun din lume, dragi copii. Care este preferatul vostru?

Decorațiunile faimosului și tradiționalului brad de Crăciun au ținut pasul cu vremurile și cu evoluția din știință: astfel, dacă acesta era la început împodobit cu lumânări, mai apoi acestea au fost înlocuite cu felinare și apoi cu lămpi cu ulei, pentru ca abia în 1882 să fie inventate nelipsitele beculețe de Crăciun. În unele țări există anumite ornamente specifice pentru brad care au o anumită funcție sau semnificație. Un exemplu din prima categorie este cel al ornamentului în formă de murătură, pe care îl găsim în Germania și în Statele Unite ale Americii, ascuns în seara de ajun în brad. Acesta îi rezervă aceluia care îl găsește primul un cadou în plus. Un exemplu din cea de a doua categorie este al decorațiunii în formă de păianjen, care se pune în brazii din Ucraina, pentru a-l onora pe cel care, conform legendei, a țesut în jurul trupului lui Iisus o pânză frumoasă pentru a-i ține acestuia cald și a-l înminuna. Se spune că, impresionat de fapta lui, Iisus l-a răsplătit pe păianjen transformându-i pânza în frumoasa beteală pe care o știm cu toții.

Sunteți curioși să vedeți cât de multe știți despre brazi? Atunci, dragi copii, vă invităm să vă testați cunoștințele răspunzând la testul de mai jos. Găsiți răspunsurile corecte aici.

Peste tot în lume Crăciunul este un moment petrecut împreună cu cei dragi, în care bucuria este împărtășită cu aceștia. Așa că nu este de mirare că odată cu trecerea vremii, Crăciunul a devenit un prilej de distracție și amuzament în familie, cu ajutorul unor farse sau jocuri neobișnuite. Un prim exemplu ar fi „capcana de Crăciun”, obicei din Anglia, din secolul XIX, care presupune ambalarea cadoului într-un mod care să îl păcălească pe celălalt să creadă că e vorba de un cu totul alt cadou. Un alt doilea exemplu ar fi „căscatul brânzei”, obicei din secolul XVIII, care premiază cu o bucățică de brânză căscatul cel mai puternic de la miezul nopții. Și un al treilea exemplu ar fi „Regele Fasole”, obicei din Evul Mediu, care implica mâncarea unei prăjituri deosebite, în care era ascunsă un bob de fasole, rămânând ca acela care îl găsea să fie numit regele sau regina serii.

Meniul de Crăciun este atât de divers și de neobișnuit în jurul lumii, încât cu siguranță există câte ceva pe placul fiecăruia dintre voi: dacă în Yorkshire se pregătește o plăcintă de Crăciun ca în povești (aluatul fin îmbracă un curcan umplut cu o gâscă, umplută la rândul ei cu o găină, umplută la rândul ei cu o potârniche, umplută la rândul ei cu un porumbel), în Provence, după slujba din ziua de Ajun se servesc 13 deserturi. Îndrăgita turtă dulce, pe care o asociem în zilele noastre cu Crăciunul, a fost la început considerată un medicament pentru stomac, datorită unuia dintre ingredientele sale: ghimbirul. Faimoasa acadea-baston a fost inventată în anul 1670, în Germania, de către capelmaistrul catedralei din Koln, pentru a le atrage atenția copiilor care admirau ieslea miniaturală din biserică, dar nu păstrau liniștea. Ați ghicit ce are la bază forma acadelei, de ce anume din ieslea miniaturală a fost inspirată? Desertul copiază liniile toiagului păstorului!

Majoritatea scrisorilor adresate lui Moș Crăciun pornesc către Rovaniemi, în Finlanda, orașul considerat de cei mai mulți drept casa acestuia. Haideți să facem o scurtă vizită în acest loc magic:

Cu toate acestea, o serie de alte scrisori pornesc la drum spre alte zări: cele din Canada o iau către Polul Nord, la codul poștal HOH OHO, cele din Danemarca o iau către Groenlanda, cele din Norvegia ajung în orașul Drobak, unde Moșul are proriul oficiu poștal, cele din Germania sunt expediate prin Oficiul Poștal Celest din orașul Augsburg, cele din Austria sunt trimise în satul lui Christkindl de lângă Stey. Unele scrisori nu pornesc deloc la drum către Moșul: este cazul celor din Anglia care sunt arse în șemineu, a celor din Scoția care sunt strigate de către copii pe horn, a celor din America Latină care sunt lăsate în ieslele miniaturale sau a celor care sunt lăsate în geam, în ghete sau în pom.

Voi unde ați vrea să fiți de Crăciun, dragi copii, astfel încât să vă bucurați de tradițiile locului? Ghidușel își dorește ca anul acesta de Crăciun să fie în Islanda. De ce? Pentru că în această țară, seara de Crăciun este cu adevărat una magică pentru iubitorii de cărți, moment în care are loc „marea inundație de Crăciun cu cărți” (Jolabokaflod). Ce înseamnă asta? Cei dragi primesc în dar cărți, iar mai apoi își petrec seara citind și ronțăind ciocolată.

Și pentru că sărbătoarea Crăciunului se apropie cu pași repezi, vă invităm, dragi copii, să realizăm împreună o coroniță care să ne decoreze casele și să ne îndrume pașii pe urmele spiritului Crăciunului.

 

Surse:

Cartea de Crăciun, de Sorin Lavric, București, Humanitas, 1997, 240 p.

Decorarea bradului de Crăciun, Oradea, Casa, 2011, 32 p. 

Enciclopedia Crăciunului, de Gerry Bowler, București, Nemira, 2011, 415 p.

Marea carte a Crăciunului, de Theo Schrever, București, Litera, 2012, 112 p.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *