Am redescoperit fantasticele cărți ale lui Roald Dahl în cadrul parteneriatului educațional internațional „Prietenie… pe o… sfoară… virtuală”

Începând cu anul 2013, Centrul de Excelență pentru Copii și Tineret al Bibliotecii Județene „George Barițiu” Brașov desfășoară un parteneriat educațional internațional numit „Prietenie… pe o… sfoară…”. Scopul acestuia este de a promova literatura pentru copii și interesul pentru carte în rândul celor mai tineri cititori, prin activități care îmbină lectura și desenul. În fiecare an, biblioteca organizatoare propune un scriitor remarcabil de cărți pentru copii, inițiindu-i pe aceștia, prin intermediul bibliotecilor județene partenere, în cunoașterea operei scriitorului și invitându-i să fie la rândul lor niște mici creatori de ilustrații inspirate din lumea personajelor lui. Desenele, realizate de copii de la diferite instituții de învățământ, sunt adunate de fiecare bibliotecă parteneră și călătoresc spre alte biblioteci din țară, iar în urma acestui schimb între biblioteci rezultă o frumoasă expoziție a desenelor pe o sfoară a prieteniei.

În cele opt ediții desfășurate, peste 170 de biblioteci și alte instituții culturale din țară s-au alăturat pe sfoara prieteniei și a creativității. Anul acesta, ne-am bucurat din nou să onorăm invitația Bibliotecii Județene „George Barițiu” Brașov, la o ediție derulată, de această dată, în mediul virtual.

Scriitorul acestei ediții a fost Roald Dahl, unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori de literatură pentru copii. Pe parcursul activităților dedicate lui, am aflat câteva curiozități biografice, cum ar fi faptul că Roald Dahl, creatorul nemaipomenitului Willy Wonka, era el însuși un mare fan al ciocolatei și i-ar fi plăcut să inventeze una; că, înainte de a fi scriitor, a fost pilot de război; că avea propria căsuță de scriitor, unde nimeni altcineva nu avea voie să intre; sau că îi plăcea la nebunie să se joace cu limbajul, astfel că a inventat până la 500 de cuvinte. Am trecut în revistă fascinantele cărți scrise de Roald Dahl, prezente și în colecția bibliotecii, și am lecturat câteva fragmente reprezentative. Printre preferatele copiilor s-au numărat Matilda, Charlie și fabrica de ciocolată, James și piersica uriașă și Marele Uriaș Prietenos. Am analizat împreună calitățile eroilor creionați de scriitorul britanic și am conchis că bunătatea, istețimea și curajul sunt în topul valorilor care ne inspiră ca cititori.

Copiii au răspuns cu entuziasm invitației de a realiza câte o planșă de desen care să surprindă cartea sau personajul preferat din opera lui Roald Dahl. Fiecare lucrare transmite propria viziune, semn că universul imaginat de scriitor nu încetează să fie redescoperit. Le mulțumim tuturor participanților, îi felicităm și le dorim să se bucure în continuare de lectură!

 

 

Sursa imaginii: https://www.teachwire.net/news/lessons-that-dig-deeper-into-roald-dahls-subversive-themes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *