Ghidușel cel istețel investighează povestea extraordinară a celui mai vechi prieten al său: câinele!

Dragi copii, știți voi oare care este animalul care îndeplinește o multitudine de roluri în viața noastră de toate zilele, fie că este vorba de pază, vânătoare, companie, însoțitor pentru persoanele nevăzătoare, detector de mine, sanitar, mesager, terapeut, transportor, explorator, polițist, salvator, parașutist sau detectiv?

Ați ghicit despre ce animal este vorba? Iată încă două indicii: este cel mai vechi animal domesticit și strămoșul acestuia este lupul!

Cea mai veche dovadă a parteneriatului dintre om și câine merge mult înapoi în istorie. Cercetătorii au descoperit o serie de fosile cu o vechime de 14.000 de ani care dovedesc acest lucru!

Strămoșii câinilor au evoluat de-a lungul timpului dintr-o clasă de animale numite miacide, care trăiau acum 50 de milioane de ani.

În zilele noastre mai există încă aproximativ 30 de specii de câini sălbatici. Oare știți despre ce animale este vorba? Iată câteva dintre ele în imaginea de mai jos.

Indiferent de care dintre cele peste 400 de rase cunoscute de câini vorbim, oricare dintre reprezentații acestora are fix 321 de oase. Și acesta nu este singurul lucru uimitor legat de câini!

Știați, de exemplu, că aceștia percep lumea prin intermediul mirosurilor, am putea spune că ei „văd” cu ajutorul nasului. Dacă omul are doar 5 milioane de celule olfactive, iar câinii au 220 de milioane, de câte ori au cei din urmă mai multe? Ați calculat? Da, de 44 de ori! Super-nasul pe care îl au îi ajută pe câini la o serie de îndeletniciri, cum ar fi luarea urmei vânatului, depistarea drogurilor, scurgerilor de gaz, a zăcămintelor de minereuri, a trufelor, dar și a victimelor avalanșelor sau cutremurelor.

Cu toate că la o primă vedere ar părea că gâfâitul câinilor are legătură cu mirosul sau gustul, adevărata funcționalitate a acestuia este una de natură diferită. Deoarece câinii au glande sudoripare doar la nivelul pernițelor tălpii și aceștia nu pot transpira, câinii folosesc gâfâitul ca modalitate de răcorire.

Atunci când vine vorba de comunicare atât între ei, cât și cu omul, lipsiți de limbaj, câinii se exprimă cu ajutorul sunetelor, gesturilor, comportamentului, mimicii. Pentru a descifra ceea ce câinele dorește să ne transmită, trebuie să fim atenți la poziția cozii și a urechilor, la privire sau la modul în care își arcuiește corpul – toate acestea putând fi un bun „barometru” al stării de spirit a acestuia!

Câinii sunt cu adevărat ființe extraordinare! Iată câteva recorduri care vă vor schimba perspectiva asupra acestora:

  • câinele cu viața cea mai lungă a trăit 29 de ani și 5 luni;
  • cea mai inteligentă rasă de câine este Border Collie;
  • câinele cel mai mic ca dimensiune a fost un Chihuahua, măsurând 15 cm în lungime;
  • câinele cel mai lung ca dimensiune a fost un Mastif, măsurând 2.54 m în lungime;
  • cel mai mare număr de câini care au fost plimbați în același timp de către o persoană este 36;
  • cele mai multe noduri desfăcute de un câine într-un minut sunt 10;
  • cele mai multe sărituri ale unui câine alături de un om într-un minut sunt 59;
  • cel mai mai mare val pe care un câine a făcut surf a avut 107.2 m.

Cu toate că prietenii cei mai buni ai omului au fost din cele mai vechi timpuri admirați și reprezentați chiar în artă, prima expoziție canină a avut loc de abia în anul 1859, la Newcastle, în Anglia, prilej cu care cele mai de seamă exemplare au putut fi și răsplătite cu premii.

A avea un câine este o mare responsabilitate, dar aduce și o serie de beneficii pe care le cunosc cel mai bine aceia care sunt stăpâni de câini: câinii ne fac să ne simțim mai puțin singuri, ne ajută să depășim stresul, ne încurajează să facem mișcare și ne fac să fim mai sociabili. Așa că îndemnul lui Ghidușel pentru voi, dragi copii, este să îndrăzniți să vă împrieteniți, dacă nu ați făcut-o deja, cu un câine. Veți avea șansa să descoperiți o serie de lucruri minunate împreună!

 

Surse:

Câinele, de Dr. Carol Osborne, Oradea, Aquilla’93, 2002, 112 p.

Câini, de Peter Teichmann, București, Enciclopedia RAO, 2008, 48 p.

https://www.bbc.com/news/science-environment-54690458

https://www.guinnessworldrecords.com/search?term=dog&page=1&type=record&max=20&partial=_Results&#search-results

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *