Ghidușel cel istețel redescoperă împreună cu voi Luna

Dragi copii, când v-ați îndreptat ultima oară privirea spre cer? Ați privit atunci cu atenție Luna? Știați că indiferent de cât de mult ați pândi-o în fiecare seară, nu veți reuși niciodată să îi vedeți una dintre fețe, cea despre care se spune că este ascunsă? Puteți să ghiciți de ce se întâmplă acest lucru?

Deoarece Luna se rotește în jurul Pământului cu exact aceeași viteză cu care se rotește în jurul propriei axe, noi putem să vedem de pe Pământ, cu ochiul liber, doar o față a Lunii. Cu toate acestea, datorită eforturilor susținute ale oamenilor de știință de-a lungul timpului, am reușit ca în ultimii 50 de ani să descoperim tot mai multe despre Lună, inclusiv cum arată fața nevăzută a Lunii, odată cu explorarea tot mai intensă a spațiului.

Istoricul cercetării Lunii de către om este unul complex, care a evoluat de la o investigare de la distanță a astrului, la luarea efectivă a contactului cu acesta. Pe 13 septembrie 1959, după 33 de ore și 32 de minute, Luna 2 devine prima navă spațială care ajunge pe Lună. Șapte ani mai târziu, mai exact pe 3 aprilie 1966, Luna 10 devine prima navă spațială care zboară în jurul Lunii. Apoi, pe 24 decembrie 1968, Apollo 8, prima navă cu echipaj uman, reușește să înconjoare Luna. Punctul culminant al explorării Lunii este atins pe data de 20 iulie 1969, când misiunea Apollo 11 duce primii doi astronauți care vor păși pe Lună: Neil Armstrong și Edwin Buzz Aldrin.

Se crede că Luna a apărut acum 4,51 de miliarde de ani, din resturile rezultate în urma impactului unui corp ceresc, pe nume Theia, cu Pământul. Odată înscrisă pe orbita din jurul Pământului, Luna a devenit singurul satelit natural al planetei noastre. De atunci, în fiecare clipă, Luna ajută Pământul să fie mai stabil în deplasarea sa în jurul propriei axe.

În sistemul nostru solar sunt peste 200 de luni, adică sateliți naturali care orbitează în jurul planetelor și asteroizilor. Ce știm despre lunile planetelor din sistemul nostru solar? Mercur și Venus nu au nicio lună, Marte are 2 luni, Neptun are 14 luni, Uranus are 27 de luni, iar Saturn are 62 de luni și Jupiter are 79 de luni!

Pentru a reuși să facă un tur complet în jurul Pământului, Luna are nevoie de aproximativ 27 de zile. Dacă o vom privi seară de seară în această perioadă, vom observa că Luna își schimbă fața, respectiv trece prin opt faze. Acest lucru se datorează modului în care Luna își schimbă poziția față de Pământ urmându-și orbita, apropiindu-se și îndepărtându-se de Pământ, și de modul în care astfel reflectă lumina Soarelui, deoarece în sine, Luna nu emite lumină.

Dragi copii, dacă am vorbit despre modul în care a apărut Luna, v-ați întrebat vreodată cum ar arăta dacă aceasta ar avea un certificat de naștere? Adică, un document în care ar fi adunate toate semnalmentele astrului care ne ține companie în fiecare seară. Iată mai jos o încercare.

Relieful Lunii este unul variat și constă din munți, mări, cratere, câmpii, denumite cel mai adesea după forme de relief și orașe de pe Pământ sau oameni de știință și filosofi. Dacă ați ajunge pe Lună, iată câteva dintre cele mai renumite forme de relief pe care le-ați putea observa.

Nu doar relieful Lunii este deosebit, ci și condițiile de pe Lună sunt aparte: durata unei zile, temperatura, gravitația.

Pentru aceia dintre voi care vă gândiți să explorați Luna și să deveniți astronauți sau vă întrebați cum se desfășoară o zi din viața celor care trăiesc în spațiu, cel mai important aspect de care trebuie să țineți cont este că gravitația Lunii este de șase ori mai mică decât pe Pământ. Lucrul acesta face ca totul să plutească și determină modul de deplasare a astronauților, dar și alte aspecte ca spălatul, mâncatul, somnul, care toate se desfășoară în mod special față de Pământ, după cum veți vedea în videoclipul de mai jos:

Dragi copii, știați că luna octombrie a acestui an este una specială? La începutul lunii, pe 1 octombrie a fost lună plină, iar la finalul lunii, pe 31 octombrie vom avea iar lună plină. Această a doua lună plină într-o lună calendaristică se numește lună albastră. Bucurați-vă din plin de ea, vom avea din nou o lună albastră abia pe 22 august 2021!

 

Surse:

Astronomia, de Rachel Firth, Oradea, Aquila, 2008, 48 p. 

Atlas ilustrat al universului, de Mark A. Garlick, București, Litera Internațional, 2008, 304 p.

Spațiul, de Simon Holland, București, Litera Internațional, 2004, 48 p.

Spațiul cosmic, de Mike Goldsmith, București, Enciclopedia RAO, 2007, 54 p.

Universul, de Isabelle Bourdial, București, Enciclopedia RAO, 2003, 136 p.

https://solarsystem.nasa.gov/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *