A început Olimpiada de Benzi Desenate, ediţia I, 2020!

Dragi copii, la bibliotecă s-a dat startul Olimpiadei de Benzi Desenate!

Acest proiect, iniţiat de autorul de benzi desenate şi romane grafice Mihai Ionuț Grăjdeanu, desfăşurat sub egida Comitetului Olimpic Sportiv Român, este un concurs național de benzi desenate, de promovare a spiritului olimpic și de conștientizare a valorilor culturale naționale, europene și internaționale în rândul elevilor din ciclurile de învățământ primar, gimnazial și liceal. Tema acestei ediții este „Povestea inelelor olimpice”, întrucât în 2020 se împlinesc 100 de ani de la prima prezentare oficială a steagului olimpic.

Secţia pentru copii a organizat în data de 16 septembrie, începând cu ora 18.00, primul atelier introductiv în arta realizării benzilor desenate. Adrian Barbu, unul dintre cei mai mari ilustratori şi autori de benzi desenate din România şi singurul grafician român care a primit în anul 2003, la Los Angeles, premiul internaţional Illustrators of the Future, ne-a bucurat acceptându-ne invitaţia de a coordona atelierele de benzi desenate, în vederea pregătirii viitorilor participanți la acest concurs. Profesor de franceză, ilustrator de carte, scriitor, traducător, co-fondator și coordonator al Comics Club Cluj, muzician, membru al trupei de muzică irlandeză Shamrock, animator și educator în cadrul unei serii de ateliere voluntare de jonglerie, face-painting și multe alte activități creative pentru copii, precum şi colaborator al bibliotecii noastre de peste un deceniu, Adrian Barbu se implică cu mult suflet în tot ceea ce întreprinde pentru copii.

După o scurtă prezentare referitoare la regulamentul de desfăşurare a concursului, cei 13 copii prezenţi la atelier au aflat informaţii despre istoria Jocurilor Olimpice, despre baronul Pierre de Coubertin, care a fost iniţiatorul reluării acestora în anul 1896, la Atena, după aproape 1500 de ani, despre steagul olimpic de la Anvers, precum şi despre Inelele Olimpice, cel mai cunoscut simbol al acestor competiţii sportive.

Într-o atmosferă relaxată şi cu stilul propriu unui artist adevărat, plin de umor şi înveselind feţele curioase ale participanţilor, autorul minunatei cărți pentru copii Aventurile lui Fram, ursul polar (2 volume) și al romanului grafic Aripi de oțel i-a introdus pe aceştia în universul benzilor desenate, „domeniul maximei creativități și al libertății absolute”, cum îi place să-l numească. Astfel, le-a explicat cum se realizează o lucrare de bandă desenată, care sunt paşii ce trebuie urmaţi, cum trebuie gândit, în primul rând, scenariul, cum sunt schiţate, conturate personajele poveștii, cât de importantă este expresivitatea lor, care este rolul trasării cadrelor, cum se procedează pentru creionarea acţiunii, conturarea desenelor, colorarea lucrării şi multe alte specificaţii tehnice.

Atmosfera plăcută şi încurajările au fost benefice copiilor, aceştia punând în practică sfaturile ilustratorului, astfel că poveştile au început să prindă contur.

Dragi copii pasionați de benzile desenate, vă dorim să pășiți cu inspirație și succes în acest univers plin de aventură și culoare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *