„Anne de la Green Gables”, de Lucy Maud Montgomery

Ei bine, în viață ai de făcut o mulțime de alegeri… de acord, dar de ce tocmai asta? Probabil că s-a întors lumea cu susul în jos, dacă Marilla și Matthew vor să înfieze un copil, fie el și un băiat de unsprezece ani, care să-i ajute la fermă, dar să și primească o educație corespunzătoare. Păi de unde știi pe cine bagi în casă, sau ce părinți are? Dacă, Doamne ferește, dă foc la fermă?! Și, oricum, ce să caute un copil într-un loc în care nu mai locuise niciodată vreunul? Da, chiar îl compătimesc pe acel orfan.

Tufele de trandafiri sălbatic nu-i răspunseră.

Matthew aștepta un băiat, dar pe el îl aștepta o fetiță. Acum ce era de făcut? S-o întrebe de ce nu era băiat? De ce era atât de mică și subțirică, de ce avea părul roșu și o grămadă de pistrui? Și să nu credeți că era îngrijorată pentru faptul că întârziase. În fond ea putea să urce în cireșul sălbatic și rămuros și să doarmă acolo, la lumina lunii, ca într-o sală de marmură. Iar valiza cu toate bunurile ei pământești și-a cărat-o singură.

Da, despre mine este vorba. Anne Shirley, ANNE scris cu E la coadă, bineînțeles. Când eram mică îmi imaginam că mă cheamă Geraldine, dar acum tare mi-ar plăcea să mi se spună Cordelia. Mi se pare un nume atât de distins.

Am pornit pe Calea Albă a încântării, am admirat Lacul cu Ape Scânteietoare (ba chiar și o crenguță de prun înflorită, care m-a dus cu gândul la o mireasă îmbrăcată toată în văluri albe, pentru că, știți, idealul meu de fericire pământească este să am și eu odată o rochie albă) și, ca într-un vis, exact în locul unde deasupra, pe cerul senin strălucea o stea, ca o promisiune, am ajuns ACASĂ.

Va fi Green Gables acasă? Locul unde copacii șoptesc în somn deoarece visează frumos (și bineînțeles că am făcut cunoștință cu aproape toți). Unde pâraiele râd vesel, chiar și iarna. Unde Bonny miroase a măr, iar Craiul Zăpezii îmi zâmbește la fereastră. Unde diminețile chiar sunt grozave! Și marea e atât de minunată încât aș vrea să fiu și eu un pescăruș cu aripile strălucind în soare.

Anne de la Green Gables, de Lucy Maud Montgomery, București, Aramis Print, 2017, vol. I: 288 p., vol. II: 256 p.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *