Ghidușel cel istețel „își ia inima-n dinți” și vă vorbește despre asta

Dragi copii, v-ați întrebat vreodată de unde vine expresia „a-ți lua inima-n dinți”, care înseamnă de fapt a avea curaj, a te mobiliza să faci ceva de care îți este frică, altfel spus, a îndrăzni? Și oare de ce ne imaginăm că locul curajului se află la nivelul inimii? Care o fi rolul ei în toată povestea aceasta?

Vă aduceți aminte cum inima începe să vă bată mai tare atunci când sunteți într-o situație nouă, cu multe necunoscute, poate puțin stresantă? Ei bine, acesta este răspunsul firesc al corpului de fiecare dată când ne confruntăm cu o posibilă amenințare: o serie de hormoni sunt eliberați în corp, care întețesc respirația și fac inima să înceapă să bată mai repede, să pompeze așadar mai mult sânge către mușchi, permițându-i astfel organismului să înfrunte pericolul și să-și dovedească astfel curajul sau să fugă.

Ghidușel vă invită să explorați împreună misterele funcționării inimii, organul care bate de-a lungul unei vieți de 75 de ani de 3 miliarde de ori, pentru a pompa neîncetat 5 litri de sânge, de-a lungul vaselor de sânge din corp, care puse cap la cap însumează 112.000 km, adică de aproape trei ori lungimea ecuatorului!

Inima este un organ muscular, localizat în partea superioară a cutiei toracice, între plămâni. Dacă ar fi să o asemănăm cu ceva, ar fi ca o minge de mușchi, goală în interior, având dimensiunile unui pumn, având în medie o greutate de 260 g, o lungime de 12-14 cm și o lățime de aproximativ 9 cm. Alături de vasele de sânge și de sânge, inima constituie sistemul circulator al organismului.

În interiorul inimii se găsesc patru cavități, două superioare, denumite atrii și două inferioare, denumite ventricule. Prin fiecare contracție ritmică a inimii, pe care o percepem ca bătaie cardiacă atunci când ne luăm pulsul, o cantitate de sânge egală cu aproximativ o cană, este trimisă prin corp.

Dragi copii, știați că nu toate inimile din lume bat la fel de repede? De exemplu, inima șoarecelui bate de 700 de ori pe minut, pe când inima elefantului bate de 30 de ori pe minut, iar inima omului adult bate în medie de 72 de ori pe minut, adică de 100.000 de ori într-o zi.

Traseul pe care sângele pompat de inimă îl urmează prin corp la nivelul rețelei de vase de sânge, constituit din vene și artere, este unul bine definit și urmărește pe de o parte oxigenarea sângelui venit din corp la nivelul plămânilor, iar pe de altă parte distribuirea la nivelul corpului a sângelui astfel oxigenat.

Sângele poate fi considerat drept sistemul de transport al corpului: pe lângă pasagerii numiți globulele roșii, care duc oxigenul, mai există de asemenea o serie de alți pasageri, cum ar fi globulele albe, care sunt santinelele organismului în cazul atacului microbilor, dar și substanțele nutritive sau reziduurile care trebuie îndepărtate, care sunt purtate de plasmă.

Având în vedere importanța inimii în buna funcționare a organismului omului, știați că s-a decis să fie instituită chiar o Zi Mondială a Inimii? Aceasta este sărbătorită pe data de 29 septembrie a fiecărui an și este un prilej pentru a atrage atenția asupra importanței unui stil de viață sănătos, care se reflectă la nivelul unei inimi sănătoase și, implicit, al unei vieți lungi.

Atunci când din greșeală ne tăiem, organismul știe cum să oprească singur o sângerare mică. Începând cu vârsta de 18 ani, putem să ne dovedim curajul și să facem o faptă bună donând sânge pentru cei din spitale, care au nevoie.

Știați că atunci când decidem să înfruntăm pericolul se spune că dăm dovadă de o „inimă de leu”? Inimile animalelor sunt cu adevărat speciale. Știați că…

  • inima păsării colibri bate cel mai rapid din lume, respectiv de 1260 de ori pe minut?
  • caracatițele au trei inimi?
  • balena albastră are cea mai mare inimă de pe pământ, aceasta cântărind 500 kg?

Dacă sunteți curioși cât de mare este inima balenei albastre, vă invităm să urmăriți videoclipul de mai jos, în care veți vedea construirea pas cu pas a replicii acesteia:

 

Surse:

Înăuntru-Afarei tale, de Tish Rabe, București, Arthur, 2018, 40 p.

Corpul uman, de Pascale Borensztein, București, Enciclopedia RAO, 2003, 77 p.

De ce nu te doare când te tunzi?: Întrebări și răspunsuri despre corpul nostru, de Melvin și Gilda Berger, București, Pro Editură și Tipografie, 2002, 48 p.

Misterele corpului uman, de Robert Winston, București, Litera, 2017, 96 p.

Prima mea carte despre corpul uman, de Renzo Barsotti, Iași, Gama, 2017, 41 p.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *