Programul estival de lectură „E vremea cititului”… în cort

Ajuns la cea de-a patra ediție, Programul estival de lectură „E vremea cititului” s-a desfășurat anul acesta într-un spațiu nou: cortul din curtea Sediului central al bibliotecii. Tema acestei ediții a venit în întâmpinarea dorinței noastre de a ne revigora călătorind, explorând locuri spectaculoase din întreaga lume, și nu oricum, ci pe calea mereu la îndemână a poveștilor.

Cu acest gând îmbucurător ne-am reunit pe parcursul lunii august, dornici să scoatem la lumină câte o amintire de pe alte meleaguri, câte un suvenir neprețuit, câte o fotografie expresivă, câte un capitol din cele mai frumoase călătorii pe care le-am efectuat până în prezent, și totodată, nerăbdători să deschidem porțile imaginare ale unor locuri pe unde pașii nu ne-au purtat încă. Ne-au stat alături, ca de fiecare dată, cărțile, invitându-ne să ne pierdem pe străduțe, pe poteci, pe maluri, prin piețe și parcuri, prin turnuri și muzee, prin munți sau prin deșert. Călătorii au fost, bineînțeles, povestitori, iar poveștile împărtășite au dat culoare fiecărei întâlniri.

Ioan, unul din prietenii bibliotecii, i-a încântat pe copii cu un jurnal de călătorie alcătuit din episoade neobișnuite, savuroase și amuzante, purtându-i prin locuri mai puțin explorate de europeni, precum China și Hong Kong. Cu fiecare întâlnire, copiii au fost curioși să afle noi și noi peripeții ale călătorilor, care le-au reamintit propriile aventuri, ca într-un joc cu păpușile rusești, și le-au stârnit plăcerea de a interacționa și de a stabili noi legături. Prin ochii și cuvintele povestitorilor, am ajuns pe cel puțin trei continente, poposind în Thailanda, Anglia, Irlanda, SUA, Canada, Egipt, dar și în fermecătoarele orașe Paris, Roma, Pisa, Viena, Salzburg. Am redescoperit împreună și frumusețile României: Peleș, Pelișor, Zalău, Sulina, Maramureș, mai multe mănăstiri din nordul țării.

Fie că au fost retrospective sau imaginare, călătoriile virtuale în care am pornit împreună de-a lungul celor patru întâlniri ne-au deschis orizonturile minții și ne-au oferit o oază de liniște și bucurie în tumultul cotidian. Cei doisprezece participanți au călătorit și prin paginile cărților – enciclopedii și romane de vacanță, atingând un total de 6519 pagini! Felicitări tuturor cititorilor, călătorilor și povestitorilor noștri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *