Ghidușel cel istețel investighează viața secretă a copacilor

Dragi copii, sunteți pregătiți de lectura în hamac vara aceasta? Ghidușel și-a găsit deja un loc pentru frunzărit! Și dacă tot vorbim de frunzărit, v-ați întrebat vreodată cum ar descrie copacii această experiență în jurnalul lor?

În Italia, într-un parc național a fost realizat un experiment care s-ar putea să ne ajute cu răspunsul la această întrebare: o cameră video instalată de doi fotografi a filmat un copac de-a lungul unui întreg an. Sunteți curioși să vedeți prin ce aventuri a trecut copacul? Puteți să vedeți jurnalul vizual în videoclipul de mai jos:

https://www.nationalgeographic.com/news/2017/07/tree-video-yearlong-abruzzo-lazio-italy-marsican-bears-spd/?fbclid=IwAR0dnBpjz2XXquGLjVPkQHiIBo_z3SmaEaZsZ2SIAWcWG4GkwkxUZlzRZiY

Ați recunoscut despre ce copac este vorba? Și dacă ar fi să vă transformați pentru o zi în „detectivi de copaci”, pe câți i-ați recunoaște din imaginile de mai jos? Atenție, trunchiul, ramurile, frunzele, fructele oferă indicii importante!

Copacii duc o viață fascinantă care pentru mulți dintre noi rămâne un mister, deoarece, adesea, trecem cu vederea existența lor. Ghidușel a investigat trei dintre secretele acestora pentru a le împărtăși cu voi.

Știați, de exemplu, că toți copacii comunică între ei? Fie la nivelul rădăcinilor, prin care transmit impulsuri și substanțe, fie la nivelul frunzelor, prin care secretă substanțe care îndepărtează dăunătorii, în cazul unui atac. Atunci când copacii sunt prea departe unul față de celălalt, aceștia fac apel la ciupercile de sub pământ, care funcționează asemeni unei rețele de internet, transmițând mesajele dorite, în schimbul unor porții consistente de zahăr.

Cum oamenii nu sunt toți la fel, așa și copacii sunt diferiți între ei. Fiecare excelează la ceva. Mai mult decât atât, copacii au personalități diferite determinate de nevoile lor: în timp ce, de exemplu, mesteacănul preferă să trăiască izolat, fagul este îndrăzneț.

Chiar și copacii merg „la școală”, unde învață cum să crească încet, drept, folosind puțina lumină care ajunge la ei, filtrată de coroanele copacilor. De ce este această lecție extrem de importantă pentru ei? Deoarece multă lumină înseamnă o creștere rapidă, alimentată de producerea de zahăr în exces, și, în final, un trunchi strâmb, sensibil, în pericol să se frângă la prima furtună.

Copacii sunt extrem de darnici cu noi: ne oferă oxigen, fructe, plante de leac, umbră, lemn, hârtie, izolează fonic, înfrumusețează, fixează solul și purifică apa. Și atunci cum să nu îi iubim? Puțini sunt însă cei care conștientizează importanța copacilor în viețile noastre și nevoia menținerii unui echilibru între folosirea și plantarea copacilor.

Excepție face Jadav Payeng: acest om a plantat de-a lungul a 40 de ani, de unul singur, în India, o întreagă pădure! Mulțumită strădaniei sale, astăzi, zona care în trecut era supusă anual inundațiilor, a devenit verde, sigură, bogată și darnică cu cei care locuiesc în apropiere și totodată un cămin pentru nenumărate animale.

Indiferent de anotimp, copacii ne așteaptă să facem o „baie de pădure”. Ce este aceasta? Imaginați-vă că vă “scufundați” în aerul tare al pădurii. S-a dovedit științific că acesta are importante efecte benefice asupra omului, datorate substanțelor secretate de copaci, care cresc imunitatea, reduc stresul, cresc abilitatea de concentrare și nivelul de energie și totodată îmbunătățesc somnul.

Dragi copii, vă îndemnăm să revizitați pădurea și să încercați să o priviți cu alți ochi, gândindu-vă la toate lucrurile noi pe care le-ați aflat. Și dacă vă rămâne o fărâmă de curiozitate, vă invităm să realizați la prima vizită în pădure și următorul experiment, care va elucida misterul circulării substanțelor nutritive prin trunchiul copacilor.

Surse:

Auzi cum vorbesc copacii? O drumeție scurtă în inima pădurii, de Peter Wohlleben, București, Publica, 2018, 127 p.

Copaci și frunze, București, Vox, 1992, 32 p.

Mică enciclopedie despre copaci, Oradea, Aquila ’93, 2008, 64 p. 

Pădurea, București. Enciclopedia RAO, 2004, 37 p. 

Semințele sunt somnoroase, de Diana Hutts Aston și Sylvia Long, Iași, Gama, 2017, 30 p.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *