Ghidușel cel istețel „vorbește pe limba voastră”

Dragi copii, v-ați întrebat vreodată câte limbi se vorbesc în lume? Lingviștii (oamenii de știință care se ocupă cu cercetarea limbilor) susțin că astăzi există aproximativ 7.000 de limbi vorbite în lume, dar numărul acestora este mereu în schimbare, deoarece, în fiecare clipă, pe de o parte, descoperim noi limbi, iar pe altă parte, o serie de limbi rare sunt pe cale de dispariție (de exemplu, limba rapa nui, vorbită pe Insula Paștelui de aproximativ 2.000 de persoane). Uneori, limbile chiar mor, deoarece încetează să mai fie vorbite, pentru că nu mai sunt vorbitori nativi care să le utilizeze sau pentru că nu mai sunt folosite în vorbirea curentă (de exemplu, greaca veche, aramaica, daca).

Limbile lumii, la fel ca și voi, dragi copii, fac parte din diverse familii. La fel cum membrii aceleiași familii sunt asemănători între ei, la fel sunt și limbile din aceeași familie. Și tot la fel ca între diferite familii înrudite între ele, asemănările între membrii acestora au la bază faptul că au un strămoș îndepărtat comun. Știți care sunt cele mai mari familii de limbi din lume după numărul de vorbitori, dragi copii? Este vorba de limbile indo-europene, limbile afro-asiatice, limbile sino-tibetane, limbile nigero-congoleze, limbile trans-noua guinee și limbile austroesiane.

La fel cum prima întâlnire a copilului este aceea cu mama, tot așa prima limbă pe care o învățăm încă de mici se numește limba-mamă sau limba maternă. Cu timpul însă, ajungem să învățăm și o serie de alte limbi, numite limbi străine. Interesant este faptul că una și aceeași limbă poate fi pentru un vorbitor limbă-mamă, în timp ce pentru alt vorbitor aceasta este limbă străină.

Limba sau limbile vorbite preponderent într-o țară se numesc limbi naționale, de stat, care sunt și limbi oficiale. În Imperiul Roman, de exemplu, latina a devenit limba oficială, ajutând la organizarea și comunicarea în interiorul teritoriului extins. În zilele noastre, România are o singură limbă națională, limba română, în timp ce Elveția are 4 limbi naționale: franceza, germana, italiana și retoromana.

Atunci când vorbitorii cunosc limbi-mamă diferite, ei stabilesc împreună, de comun acord, o limbă pe care să o folosească pentru comunicare. O astfel de limbă a fost lingua franca, o limbă dezvoltată începând cu secolul al XI-lea în porturile mediteraneene, ca limbă-pod, cu scopul de a înlesni comerțul. Aceasta avea în structura ei elemente din italiană, franceză, spaniolă, greacă, turcă, provensală și arabă. Astăzi, numim drept lingua franca orice limbă de legătură care este folosită în comunicare de persoane care au drept limbi materne limbi diferite.

La nivelul Uniunii Europene sunt 24 de limbi oficiale, exact câte state membre sunt, în timp ce la nivelul Comisiei europene, limbile de lucru sunt engleza, franceza și germana.

Există și câteva limbaje speciale adaptate nevoilor vorbitorilor, fie ele de natură fizică, cum ar fi de exemplu limbajul surdo-muților, fie de natură contextuală, determinate de mediu, de exemplu, limbajul scufundătorilor sau limbajul la bursă.

Din dorința de a crea un cadru care să permită o comunicare cât mai largă la nivel mondial, Ludovic Lazar Zamenhof, un lingvist de origine poloneză, a creat în anul 1887 limba artificială Esperanto. Dacă sunteți curioși, dragi copii, cum sună această limbă, vă invităm să consultați mai jos un manual de învățare a limbii Esperanto:

De-a lungul timpului, scriitorii s-au jucat cu limbile în fel și chip pentru plăcerea și amuzamentul cititorilor. Dintre aceștia, scriitorul Lewis Carroll s-a remarcat în folosirea limbii engleze, inventând o serie de cuvinte în poemul Jabberwocky, din cartea Alice în Țara din Oglindă, poem a cărui traducere realizată de Antoaneta Ralian o găsiți mai jos.

Cu toate că atunci când învățăm o limbă nouă cele mai de folos cărți sunt dicționarul, ghidul de conversație și gramatica limbii respective, în acest caz, acestea nu sunt suficiente, este nevoie și de o doză serioasă de imaginație din partea cititorului.

Oare voi, dragi copii, v-ați gândit vreodată să inventați la rândul vostru o limbă? Ce alfabet sau ce reguli ar avea? Ar fi ușor de învățat pentru ceilalți? Mai jos, descoperiți regulile faimoasei limbi păsărești, pentru a vă putea face o idee despre cum puteți crea la rândul vostru o limbă.

 

Surse:

Alice în Țara Minunilor și Alice în Țara din Oglindă, de Lewis Carroll, București, Univers, 2007, 220 p.

Mega jocuri, București, Enciclopedia RAO, 2004, 160 p.

Oare peștișorul meu știe cine sunt?: și multe alte întrebări mari de la cei mici la care răspund specialiștii, de Gemma Elwin Harris, București, Humanitas Junior, 2016, 247 p.

http://www.unesco.org/languages-atlas/

https://www.nationsonline.org/oneworld/languages.htm

https://www.linguisticsociety.org/content/how-many-languages-are-there-world

http://www.bbc.co.uk/languages/guide/languages.shtml

https://www.ethnologue.com/guides/largest-families

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *