Când a fost descoperit scrisul?

La începuturile omenirii, prima formă de comunicare a fost reprezentată de gesturi şi sunete nearticulate. Ca să-şi păstreze cunoştinţele dobândite şi pentru a face socoteli, oamenii din Antichitate au inventat scrierea.

Scrierile primitive foloseau desenele. Cercetătorii le-au descifrat şi au aflat detalii despre viaţa oamenilor de acum câteva mii de ani. Primele scrieri cunoscute datează din anii 3500 î.H. Poporul sumerian (din Mesopotamia, în prezent, Irak) folosea ca unealtă de scriere o bucată de trestie ascuţită la un capăt. Cu ajutorul ei, oamenii desenau simboluri pe tăbliţe din argilă umedă. În Egipt, hieroglifele au apărut între 3000-2500 î.H. Pentru egipteni aceste desene frumoase sunt un mijloc de comunicare cu zeii – este o scriere sacră. Textele lor sunt gravate sau pictate în temple, în piramide, pe sarcofage, iar cărțile lor sunt rulouri de papirus. În China antică, preoții foloseau ca suport de scriere osul, pe care scrijeleau întrebări și pe care îl țineau apoi deasupra focului. Se credea că răspunsurile zeilor erau crăpăturile apărute în os, peste simboluri.

În prezent există mii de limbi diferite vorbite în întreaga lume. Cele mai multe limbi au şi o scriere, care utilizează litere sau simboluri reprezentând sunete sau cuvinte. Limba română, ca şi multe alte limbi, utilizează alfabetul latin. Hindi, greaca, rusa şi araba au propriile lor alfabete. Scrierile chineză şi japoneză utilizează ideograme (semn grafic care redă un cuvânt întreg, o idee).

Enciclopedia ştiinţelor pentru copii”, concepție grafică și machetare: Nicholas Harris, Joana Turner, Claire Aston ; ilustratori : Giuliano Fornari, Bucureşti, Corint Junior, 2013, 128p.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *