Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Ioana Chicet-Macoveiciuc

Ioana Chicet-Macoveiciuc are o experiență de 15 ani în presa scrisă, project management și comunicare online. În prezent este scriitor de carte și de blog (www.printesaurbana.ro), dar și organizator de evenimente pentru părinți (de exemplu, „Caravana empatiei”). În anul 2015 apare prima carte semnată de autoare, O să te țin în brațe cât vrei tu și încă o secundă. De atunci au urmat și alte cărți care se adresează oamenilor mari: Miercuri respirăm, Ziua în care la celălalt capăt al iubirii n-a mai fost nimeni și Semn că te am. Cărțile pentru copii, precum Băiețelul cu aripă de fluture, Cea mai bună înghețată din lume, Echipa de prieteni Măsimtbinescu, Mami și tati se poartă ciudat, Adevărul gol-goluț, Te iubesc, orice-ai face!, Vacanța pofticioșilor sau Te rog, mulțumesc, Te iubesc, sunt pline de speranță, iubire, râsete, abordează teme din viața de familie și sunt menite a fi citite copiilor de mai multe ori.

  1. Cât timp a durat până să începeți să scrieți cărți? Ce a declanșat momentul?

Am început la 16 ani să scriu scrisori pentru prieteni. De la 18 ani am început să scriu la facultate, la cursurile de scris. De la 21 am început să scriu în reviste și ziare. Apoi la 27 de ani am început să scriu un blog, adică un jurnal pe internet. Prima carte a apărut când aveam 35 de ani, pentru că m-am lăsat convinsă de o editură că pot scrie și cărți. De atunci au apărut altele 20 și pare că nu mă mai pot opri.

2. De unde vă vin ideile, inspirația?

De peste tot, din tot ce mi se întâmplă, din tot ce aud, văd, ating și miros. Orice scenă banală în mintea mea se poate transforma într-un fir de poveste. Orice om pe care-l cunosc poate deveni cândva un personaj de carte.

3. Care e ingredientul necesar pentru ca o poveste să fie bună?

O poveste e bună când are un miez de adevăr și când e spusă simplu, direct.

4. Care e unul dintre lucrurile pe care le-ați învățat din scrierea de cărți?

Că mesajele cele mai puternice sunt cele care vin în puține cuvinte.

5. Ce urmează să (mai) scrieți?

Îmi doresc să scriu cărți pentru copii mai mari.

6. Ce vă place să faceți când nu scrieți?

Îmi place să mă joc cu copiii mei. Să citesc. Să gătesc și să mănânc. Să vorbesc cu prietenii mei. Să mă uit la seriale despre familii de tot felul.

7. La ce folosește cititul? La ce v-a folosit și la ce vă folosește?

Cititul îmi deschide mintea ca pe o umbrelă. Mă ajută să ajung în lumi îndepărtate, unde nu voi avea niciodată timp sau bani să ajung. Îmi dezvoltă imaginația și vocabularul.

Cărțile mă ajută să simt în mine ce trăiesc alții.

8. Ce cărți ați reciti din perioada copilăriei?

Cireșarii. Invitație la vals. Coliba unchiului Tom. Aventurile lui Huckleberry Finn. Am recitit de curând Doctorul Aumădoare.

9. Care e cel mai frumos aspect al carierei de scriitor?

Libertatea de a face ce-ți place mai mult și care are ca rezultat un lucru care aduce atât de multă bucurie atât de multor oameni.

10. Un sfat pentru tinerii scriitori.

Citiți mult înainte de a scrie. Învățați bine limba. Căutați-vă vocea, una care e numai a voastră. Scrieți în fiecare zi. Recitiți. Aruncați. Scrieți iar. Cereți părerea altora. Rescrieți. Fiți atenți în jur. Totul e un punct de plecare.

*Imagini din arhiva personală a autoarei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *