Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Alex Moldovan

Născut la Cluj, în 6 aprilie 1977, Alex Moldovan a știut de mic ce vrea să devină: scriitor. În drumul spre împlinirea visului, a studiat filosofia, a făcut un master în teorii ale artei moderne și a practicat meseria de librar. A debutat în 2016, cu romanul pentru copii Olguța și un bunic de milioane. O altă carte care îi poartă semnătura este Băiețelul care se putea mușca de nas, publicată în 2019. Totodată, scriitura sa poate fi descoperită pe blogul personal, numit Bicicleta galbenă. A publicat în revistele Fabulafia și Ordinul Povestitorilor, precum și în antologiile, editate de Florentina Sâmihăian și Liviu Papadima, Uite cine vorbește, Cel mai mult și mai mult și Selfie. Alex Moldovan este cunoscut și pentru cărțile traduse în limba română, apărute la Editura Arthur, dintre care se pot aminti: Samurai. Război și onoare în Japonia medievală, seriile Harry Potter și Percy Jackson și Olimpienii.

  1. Cât timp a durat până să începeți să scrieți cărți? Ce a declanșat momentul?

Am scris Olguța și un bunic de milioane când mă apropiam de 40 de ani. Am început să scriu în momentul în care am aflat că Editura Arthur a inițiat „Trofeul Arthur”, un concurs de manuscrise de cărți pentru copii și adolescenți. Până atunci, era aproape imposibil ca un autor român să publice cărți pentru copii, editurile fiind foarte reticente în privința asta. Am participat, deci, la ediția din 2014 a trofeului, iar doi ani mai târziu, a apărut și cartea.

2. De unde vă vin ideile, inspirația?

Cred că nimeni nu poate să spună exact de unde vin ideile unui scriitor. Ele vin de peste tot. Din alte cărți citite, din frânturi de conversație, din lucruri pe care le vedem în jur.

3. Care e ingredientul necesar pentru ca o poveste să fie bună?

Pentru mine, umorul și acțiunea nu trebuie să lipsească dintr-o carte pentru copii. Sau cel puțin dintr-o carte de-a mea.

4. Care e unul dintre lucrurile pe care le-ați învățat din scrierea de cărți?

Am învățat să privesc un text cu alți ochi, devenind tot mai interesat de partea tehnică, ce are legătură mai degrabă cu scrisul decât cu cititul. Aproape că nu mai pot citi o carte și să mă bucur doar de conținut. Sunt mereu curios ce procedee  folosește un  scriitor sau altul  pentru a-și creiona personajele, pentru a descrie o scenă și așa mai departe. Am mai învățat, apoi, niște limbă română, ceea ce e întotdeauna un lucru bun.

5. Ce urmează să (mai) scrieți?

Am terminat de ceva vreme volumul al doilea al Olguței, care urmează să apară anul ăsta. Lucrez în paralel la un roman de aventuri/fantasy care depășește ca dimensiuni tot ce am scris până acum, lucru care îmi dă oareșce emoții și bătăi de cap. Mai am în plan un volum de povestiri pe care vreau să-l termin cât mai curând, dar totul depinde de timpul liber pe care îl voi avea în continuare. Timpul „liber” din timpul carantinei nu se pune. Ăsta numai liber n-a fost.

6. Ce vă place să faceți când nu scrieți?

Ascult multă muzică, mă plimb și, sigur, citesc. Nu cât mi-ar plăcea, dar nu trece o zi în care să nu deschid cel puțin o carte.

7. La ce folosește cititul? La ce v-a folosit și la ce vă folosește?

Nu m-am gândit niciodată serios la asta. E o parte atât de importantă din viața mea, încât nici nu îmi pot imagina cum ar fi să n-o fac.

8. Ce cărți ați reciti din perioada copilăriei?

Mark Twain, Aventurile lui Tom Sawyer, Nicolae-Paul Mihail, Demascarea lui Turnesol, Recreația mare a lui Mircea Sântimbreanu. Și colecția integrală a Almanahului copiilor, cărți pe care le reciteam încontinuu înainte de 1989.

9. Care e cel mai frumos aspect al carierei de scriitor?

Întâlnirile cu cititorii, la care încerc să ajung cât pot de des. Și mesajele de mulțumire pe care le primesc mereu de la aceștia.

10. Un sfat pentru tinerii scriitori.

Să citească. Să citească cât mai mult. Nu cred că poți fi un mare scriitor dacă nu ești și un cititor pasionat.

*Imagini din arhiva personală a autorului și din arhiva bibliotecii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *