Aerul, viața și aerul din viață

Să facem o pauză și să ne întrebăm: de cât aer curat avem nevoie? 

Lee Iacocca, om de afaceri american

V-ați întrebat vreodată ce este aerul și care este greutatea acestuia? Ei bine, în rândurile ce urmează încercăm să învățăm împreună (sau să ne amintim) aspecte ce privesc unul din elementele esențiale ale vieții.

Dimineața devreme, când încă e liniște în oraș, putem ieși pe balcon sau să deschidem fereastra unei camere. Stăm cu ochii închiși câteva secunde și inspirăm adânc. Simțim cum ceva ne atinge fața și că plămânii se umplu de un element care dă viață. Devenim conștienți de lucrurile importante din viața noastră când ne oprim din tot ce facem și ne punem simțurile în mișcare.

Alături de apă, aerul este unul din elementele vitale ale vieții. Acesta, în mod invizibil, inodor și insipid ne umple ființa, ne înconjoară și umple fiecare spațiu. Aerul are în compoziție mai multe gaze: azotul, oxigenul și bioxidul de carbon, alături de urme ale altor 1.600 gaze. În plus, aerul mai conține vapori de apă și praf.

De-a lungul timpului oameni de știință au încercat să răspundă la întrebarea: Aerul are greutate? După ani și ore de muncă învățații au ajuns la concluzia că aerul, fiind o materie, are greutate. De asemenea, pentru a trăi în condiții optime avem nevoie de cel puțin 7 kilograme de aer zilnic. Acum, pentru a intra în rândul savanților, propun să facem un experiment.

 

Surse:

http://www.gardendigest.com/air.htm

Marea carte despre experimente, de Antonella Meiani, București, Litera Internațional, 2006, 264 p.

Aer și apă, de Rainer Crummenerl, București, Editura Enciclopedia RAO, 2006, 48 p.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *