Ghidușel cel istețel vă provoacă la un joc de „Ghici ghicitoarea mea!”

Dragi copii, știți oare care este cel mai răspândit element al naturii? Și cu toate acestea nu ne prisosește, deoarece avem nevoie de el atât noi, cât și animalele și plantele, dovedindu-se a fi una dintre comorile cele mai de preț ale Pământului?

Ați ghicit? Vă dau un indiciu: suntem norocoși, Pământul este planeta din sistemul nostru solar cea mai bogată în acest element.

Știți despre cine este vorba? Nu? Vă mai dau un indiciu: noi ar trebui să bem în jur de doi litri zilnic din acest lichid, iar când este foarte cald, o floarea-soarelui poate „bea” până la un litru pe zi, iar o pădure  însetată de stejari, întinsă pe o suprafață de 1 hectar, „bea” până la 50.000 de litri pe zi.

Da, este vorba despre APĂ!

Cu toate că la nivelul planetei apa însumează 1.386.000.000 miliarde de metri cubi (adică de peste 2.600 de ori volumul Mării Negre), o cantitate mare, accesul la apă potabilă (adică apă bună de băut, lipsită de elemente toxice și agenți patogeni) este chiar și în zilele noastre un privilegiu din două motive.

Pe de o parte, nu toată această apă poate fi consumată, ea este în mare parte sărată, cum e, de exemplu, cea a oceanelor, care acoperă trei sferturi din suprafața Pământului, cea dulce fiind prezentă într-un procentaj mult mai mic în aisberguri, ghețari, râuri, lacuri și în depozite subterane. Iar pe de altă parte, încă mai există locuri în lume unde nu există resurse naturale de apă sau exploatări ale acestora, care să fie folosite pentru a alimenta comunitățile din zonă.

Având în vedere marea nevoie de apă a tuturor, vestea bună e că acest element este o resursă reciclabilă, care urmărește un circuit în natură: mai întâi, se evaporă din oceane, apoi, cade sub formă de precipitații, iar într-un final se scurge prin fluvii spre oceane sau spre pânza freatică, de unde își reia drumul.

Asta nu înseamnă că nu putem să ne implicăm activ la rândul nostru și să împiedicăm risipa apei urmând câteva sfaturi simple: faceți duș în loc de baie (cantitatea de apă folosită este mult mai mică), atunci când vă spălați pe dinți sau spălați vasele și nu folosiți apa, opriți-o, colectați apa de ploaie și folosiți-o în gospodărie.

Haideți să avem grijă de apă la fel cum apa are grijă de noi!

Surse:

Aer și apă, de Rainer Crummenerl, București, Enciclopedia RAO, 2006, 48 p.

Apa: bătălia pentru viață, de Yves Lacoste, București, Enciclopedia RAO, 2003, 128 p.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *