Ce face un şahist „la plimbare cu câinele”?

Jocul de şah este o bătălie care se dă între două armate, cea albă şi cea neagră, al cărei principal scop este capturarea regelui celeilalte armate, moment în care jucătorul strigă: „ŞAH MAT!”. Deşi nu se ştie precis care este ţara de origine a şahului – India, China sau Persia, este un fapt cert că cele două cuvinte specifice ale jocului, „şah” şi „mat”, sunt de origine persană, însemnând „rege” şi „moarte”. Expresia „şah mat” înseamnă, aşadar, „regele a murit”.

Șahul ne ajută să gândim corect, să ne îmbunătăţim memoria şi să rezolvăm problemele mai uşor şi mai repede.

Câmpul de bătălie este tabla de şah, împărţită în 64 de pătrate alternativ albe şi negre, iar armatele sunt alcătuite din câte 8 pioni, 2 turnuri, 2 nebuni, 2 cai, o regină şi un rege. Fiecare piesă de şah are propriul său stil de a muta. De exemplu, Regele poate muta exact un pătrăţel pe orizontală, verticală sau diagonală şi poate face o mutare specială, numită rocadă, o singură dată în cursul unei partide. În schimb, Regina poate muta orice număr de pătrăţele libere pe diagonală, orizontală sau verticală. Calul mută în formă de “L” şi este singurul care poate sări peste o altă piesă.

Care sunt regulile după care se mişcă piesele pe tabla de şah, dar şi ce trucuri clasice folosesc jucătorii mai experimentaţi pentru a câştiga partida, cum ar fi „matul prostului”, „furculiţa”, „zugzwang” sau… „la plimbare cu câinele”, aflaţi din cartea Şahul pe înţelesul copiilor, de Sabrina Chevannes, care vă aşteaptă la bibliotecă!

Şahul pe înţelesul copiilor, de Sabrina Chevannes, Bucureşti, Didactica Publishing House, 2018, 119 p.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *