Bine ai venit, primăvară!

Simți cum te-nvăluie o dulce nostalgie

Și ochii-ți zâmbesc trădând o bucurie,

Iar inima îți freamătă zglobie?

E mesajul primăverii ce urmează să vie…

E luna martie, dragi copii, și sufletele noastre se umplu de bucuria reînvierii, dar nu doar a întregii naturi:

„Ah! iată primăvara cu sânu-i de verdeaţă!

În lume-i veselie, amor, sperare, viaţă,

Şi cerul şi pământul preschimbă sărutări

Prin raze aurite şi vesele cântări!”

                                                     (Oaspeții primăverii, de Vasile Alecsandri)

De la copil la bunic, cu toții sărbătorim triumful primăverii asupra iernii, zână învăluită în veșminte diafane, ghiocei gingași și flori multicolore, ciripit de păsărele și fluturași neastâmpărați, oferind celor dragi simbolul primăverii: un mărțișor!

Întorcându-ne pentru o clipă în timp, aflăm că această zi de 1 martie era sărbătorită încă de acum 8000 de ani, pe vremea geto-dacilor. Atunci anul nou începea cu această lună, iar mărțișorul era considerat un fel de talisman aducător de noroc, dragoste, sănătate și bucurie. Mărțișoarele erau confecționate încă din timpul iernii din pietricele colorate în roșu și alb, înșirate pe o sforicică, sau din monede legate între ele cu fire subțiri albe și negre ori alb cu roșu. Dacii le purtau până când înfloreau copacii. Obiceiul s-a păstrat de-a lungul mileniilor, oamenii oferind celor dragi acest simbol al primăverii, în speranța că va aduce în viața lor mult noroc și dragoste.

În prag de 1 Martie, vă așteptăm cu mult drag la bibliotecă și vrem să vă dăruim tuturor un mărțișor: o expoziție de carte cuprinzând cele mai frumoase cărți despre primăvară!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *