Care este vârsta unui ou?

Ştim cu toţii cât este de important să consumăm alimente proaspete. Dar ştim oare cum să ne dăm seama cât de proaspăt este un ou, de exemplu? Experimentul următor te va învăţa.

Roagă-ţi părinţii să cumpere un ou proaspăt şi lasă-l în bucătărie, la temperatura camerei. Scrie „1” pe el. Peste o lună, roagă-i pe părinţi să mai cumpere un ou şi scrie pe el „2”. Peste încă o lună, roagă-i să mai cumpere unul şi scrie pe el „3”. Pregăteşte-ţi un vas cu apă şi cufundă cele 3 ouă. Oul nr. 3 – cel mai proaspăt – va sta la fundul vasului. Cel cu numărul 2 – vechi de o lună – stă şi el la fundul vasului. Oul nr. 1 – vechi de 2 luni – va pluti.

Cum se explică acest fapt? Oul conţine un mic spaţiu cu aer în partea sa rotundă. Cu timpul, albuşul oului se deshidratează – elimină apa sub formă de vapori, prin coajă. Albuşul îşi micşorează volumul, ceea ce duce la mărirea cantităţii de aer din ou, pe care îl ia prin coaja sa poroasă. Deci, în timp, oul pierde apă şi se umple cu aer, devenind mai uşor.

Acest experiment îl găseşti în cartea:

Experimente pentru copii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *