De ce obiectele negre atrag căldura?

Te-ai întrebat vreodată de ce negrul atrage căldura? Dacă încerci să cauţi răspunsul într-o carte de fizică, vei afla că obiectele negre absorb complet lumina solară, iar o parte din aceasta se transformă în căldură. Tocmai de aceea, în ţările din zonele calde, casele sunt vopsite în alb pentru a reflecta lumina şi pentru a evita intrarea căldurii în interior. Ca să înţelegi mai bine, îţi propunem un experiment:

Pregăteşte-ţi: 2 vase, apă, o bucată de pânză neagră şi un termometru. Mai întâi umple cele 2 vase cu apă. Unul dintre ele acoperă-l cu pânza neagră. Aşează-le la soare şi observă temperatura la fiecare jumătate de oră. Vei observa că temperatura apei din borcanul acoperit creşte rapid.

Explicaţia este următoarea: pânza neagră absoarbe aproape complet lumina, în timp ce suprafaţa apei o reflectă. Lumina absorbită de pânza neagră se transformă în căldură şi încălzeşte aerul şi apa mai mult decât în borcanul descoperit.

Încearcă să-ţi aminteşti dacă ai stat vreodată la soare îmbrăcat în haine negre. Aşa-i că ţi-a fost mai cald decât atunci când te-ai îmbrăcat în culori deschise? Acum ştii de ce!

Acest experiment îl găseşti în cartea:

Experimente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *