Oare Luna își schimbă forma sau e iluminată diferit?

Cu siguranță ați observat că Luna apare sub mai multe forme. Cum poate fi explicat acest fenomen? Totuşi, Luna îşi schimbă forma sau este luminată diferit de Soare?

Pentru a găsi răspunsul la această întrebare trebuie să ştim că Luna este satelitul natural al Pământului. Asta înseamnă că orbitează (se învârte) în jurul planetei noastre. La rândul său, Pământul orbitează în jurul Soarelui. Astfel, mişcările Lunii în jurul Pământului şi ale acestuia din urmă în jurul Soarelui determină fazele Lunii. Mai exact, avem în vedere diferite faze de iluminare a discului Lunii.

Fazele Lunii sunt: Lună nouă, Primul pătrar, Lună plină şi Ultimul pătrar. Formele sub care poate fi observată Luna, așa cum adesea o vedem pe cer, sunt: ca o banană, ca o jumătate de cerc sau ca un disc întreg luminat.

Deoarece curioşilor le plac provocările, Luna ne provoacă să o urmărim timp de o lună. Pe o foaie albă de hârtie, schiţaţi un tabel care să cuprindă o lună calendaristică. Timp de o lună urmăriţi, în fiecare seară sau la câteva zile, forma Lunii. După ce aţi studiat corpul ceresc, desenaţi-l în căsuţa zilei respective. Cu răbdarea unui astronom devotat, veţi avea la final un tabel cu formele Lunii. Puteţi continua exerciţiul prin a compara fazele pentru mai multe luni.

Pentru a vă consolida formarea în domeniul astronomiei, un prieten de nădejde veţi găsi în Prima mea carte despre Cosmos.

Prima mea carte despre cosmos, de Catherine D. Hughes, București, Editura Litera, 2013, 128 p.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *