Știați că termenul grecesc „kósmos” înseamnă „un tot organizat armonios”?

„Curiozitate”, „idei”, „uimire” și „a gândi” sunt câteva cuvinte ce caracterizează societatea Greciei Antice. În orașele grecești și în coloniile acesteia, grecii discutau cu privire la o sumedenie de subiecte, deoarece orice le stârnea curiozitatea. De ce se umflă pânzele vaselor în vânt? Cum pot fi deosebite între ele substanțele? Cum se face că bărcile pot pluti? Întrebările apărute primeau, la timpul potrivit, un răspuns bine argumentat. Discuțiile din această perioadă erau logice, având două componente: una de argumentare a propriilor păreri și alta de ascultare a părerilor celorlalți. În această dinamică erau crescuți copiii greci: învățau să gândească înainte de a merge la școală. Mai apoi, la școală, erau îndrumați să formuleze noi întrebări și să poarte noi discuții. Mulțumită acestui tip de învățare, Arhimede, om de știință, a ajuns să facă descoperiri importante în geometrie, aritmetică, mecanică sau astronomie.

Știința astronomiei a stârnit uimirea și curiozitatea grecilor datorită rotirii ordonate a aștrilor. În această acțiune a corpurilor cerești au văzut frumusețe și disciplină, aspecte pe care le prețuiau mult. De mic, Arhimede urmărea stelele împreună cu tatăl său, Fidias, care era astronom. Cu trecerea timpului, pentru el astronomia a reprezentat geometrie practică, în mișcare. A fost unul dintre învățații care au calculat distanțele dintre planeta noastră și cele cinci planete cunoscute atunci: Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn. Altă contribuție importantă a lui Arhimede a privit calcularea lungimii anului. Deși grecii împărțeau anul în 12 luni, acestea erau determinate de fazele Lunii și nu de timpul necesar Pământului de a se învârti în jurul Soarelui. Arhimede a reușit să calculeze corect lungimea anului cu ajutorul unui mecanism astronomic pe care l-a inventat și construit. În fond, acest dispozitiv a fost primul planetariu.

Pentru a vedea cum știința este parte din viața de zi cu zi și pentru a descoperi de ce a exclamat Arhimede „Evrika!” (Am găsit!), vă invităm să citiți și să vedeți ilustrațiile din cartea scrisă de Jeanne Bendick, „Arhimede și începuturile științei”.

Arhimede și începuturile științei: cu desenele autoarei, de Jeanne Bendick, București, Humanitas Junior, 2018, 141 p.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *