„Povestește-mi ceva”, de Sharon Creech

Nu judeca un om până nu ai umblat două luni cu mocasinii lui. Asta scria pe bilețelul găsit de Sharon (știți cine este, doar ați citit cartea, nu? A, urmează, foarte bine!!) pe fundul poșetei. Mare lucru și prăjiturelele astea cu răvaș. Vouă vă plac? Ați găsit mesaje misterioase care v-au pus pe gânduri? Ea s-a gândit că e un semn, iar eu sunt întru totul de acord cu ea.

Cum, nu știți cine sunt eu? Păi… aș putea să nu vă spun, că tot urmează să-mi aflați povestea, dar hai să mă prezint: sunt Salamanca Tree Hiddle, pe scurt Sal. Am 13 ani și am crescut la o fermă din Bybanks Kentucky. Părinții mei m-au învățat să respect natura, îmi plac animalele și, pur și simplu, ador copacii! Acasă aveam un copac cântător, un plop tremurător, care trăia exact lângă arțarul dulce. La fel cum ador părul meu lung și negru, că poate nu știți: prin venele mele curge și sânge de indian Seneca. Pe mama o cheamă Chanhassen, iar eu eram mica ei oglindă personală.

Locuiesc acum în Euclid, Ohio. N-am să vă spun nimic despre Phoebe Winterbotton, nici despre Ben Finney! Nici măcar despre plicurile albe găsite pe treapta de sus a verandei, fiecare conținând câte un mesaj misterios. Nimic despre lunaticul pe care l-am întâlnit în oraș, nimic despre doamna Partridge, mama lui Margaret, femeia cu părul roșu-turbat… N-am să vă spun al cui păr mirosea a grepfrut… cine este Bobița și de ce voia să-l vadă pe Old Faithful… și, în niciun caz, ce legătură există între ele…

Știți, se pare că nu putem explica toate lucrurile cu adevărat îngrozitoare din lume […] și nici nu le putem face să dispară, așa că ne concentrăm asupra evenimentelor dureroase care se întâmplă lângă noi și pe astea le întoarcem pe toate fețele până reușim să le înțelegem.

Am găsit răspunsurile în timpul călătoriei cu excentricii mei bunici, apoi călătorind de una singură cu mașina bunicului. O călătorie de șase zile, purtând mocasinii mamei mele, în timpul căreia m-am rugat fiecărui copac pe care l-am văzut. La final am găsit lucrul pe care îl căutam. Strălucea metalic printre copacii cu vârful retezat, reflectând lumina lunii.

Dacă vreți să aflați care sunt acele lucruri care chiar contează pentru salamandra ce putea sta pe propriul păr și, în același timp, să faceți o călătorie prin peisajele și istoria americană, vă invit la bibliotecă!

Povestește-mi ceva, de Sharon Creech, traducere de Tatiana Dragomir, București: Editura Arthur, 2016, 255 p.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *