„Spada regelui Scoției”, de Sir Steve Stevenson

Agatha Mistery (atenție, este numele ei adevărat, nu vă gândiți la altceva!) trăiește la Londra și are un bunic celebru, Godfrey Mistery, cel mai mare constructor de baloane cu aer cald, prototipurile sale vânzându-se pe jumătate de glob. Iar ea este prima din familie cu talent la scris, pasionată de romanele polițiste și cu mare spirit de aventură. Căci aveau o familie ai cărei membri se îndeletniceau cu cele mai extravagante meserii din lume, și asta de generații întregi: restauratori de pitici de grădină, cercetători de microparticule subatomice, exploratori ai granițelor lumii, degustători de trufe în restaurante de lux, experți în fluturi preistorici, paznici ai unor insule izolate și câte altele.

Iar eu sunt agent LM14, adică Larry Mistery, vărul Agathei, detectiv în devenire, încă elev la faimoasa școală de detectivi Eye. Am paisprezece ani și se spune despre mine că sunt cam zăpăcit. Trebuie să fac tot posibilul să rezolv un caz important, altfel cariera mea s-ar putea încheia încă înainte de a începe.

Povestea începe într-o seară de vineri, la Bowden. Focul ardea în vatră împrăștiind o mireasmă plăcută de lemn de castan, iar noi planificam excursia în Scoția. Mă rog, eu dormeam dus, dar traseul era stabilit, etapele fiind deja însemnate cu cerculețe roșii pe harta faimoaselor Highlands. Urma să vizităm dolmenele și megaliții, iar Agatha voia să studieze alfabetul runelor, zicea că i‑ar folosi la povestirile pe care le scrie. În excursie aveau să vină și domnul Kent, majordomul și omul bun la toate al Agathei, care deși arată ca un fost boxer poartă un frac impecabil. Și Watson, motanul siberian, care nu-mi place deloc, pentru că e foarte agasant. Și ce gheare ascuțite are…

Schimbare de plan. Tocmai am fost anunțat prin super modernul meu dispozitiv EyeNet că a dispărut o relicvă istorică valoroasă din castelul Dunnottar, Aberdeen. O astfel de enigmă trebuie rezolvată urgent dacă nu vreau să-mi pic examenul. Am aflat instrucțiunile misiunii de la însăși directoarea școlii, agent MD38, am printat informațiile și am plecat spre terenul de lansare.

Dacă vrei să faci o călătorie de vis cu Mistery Balloon, să plutești pe curenții de aer și să survolezi fiordul Edinburgh de parcă ai călători pe spinarea unei uriașe păsări galbene, să admiri marea Nordului cu stâncile biciuite de valuri albe și nisipurile argintii pe care se odihnesc colonii de foci; să ajungi în ținuturile muntoase ale Scoției și să vezi cetatea Dunnottar înălțându-se maiestuoasă pe un promontoriu singuratic; și nu în ultimul rând, să găsești minunata claymore, paloșul curbat cu plăsele în formă de cruce al lui Robert Bruce, eliberatorul Scoției, te invit să citești această carte!

Și aventurile continuă! Din aceeași serie: Jaf la Cascada Niagara și Crimă pe turnul Eiffel.

Spada regelui Scoției, de Sir Steve Stevenson, ilustrații de Stefano Turconi, traducere de Lingua Connexion, București: Editura RAO, 2014, 278 p.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *