Cum s-a inventat radioul?

Ne este atât de util, de uşor şi de plăcut să transmitem şi să primim toate informaţiile pe care le dorim cu un simplu click sau o apăsare de buton, încât merită să-i cunoaştem pe oamenii de ştiinţă care au făcut posibil acest lucru. Faptul că acum beneficiem de radio, televiziune, transmisii prin sateliţi, se datorează în foarte mare măsură fizicianului şi inventatorului italian Guglielmo Marconi, care a trăit intre anii 1874 şi 1937.

La 12 decembrie 1901, dând dovadă de multă ingeniozitate şi înfruntând o vreme deosebit de rece şi furtunoasă, Marconi reuşeşte prima transmisie fără fir a unui mesaj radiotelegrafic pe o distanţă de peste 2000 de mile (3380 km) peste Oceanul Atlantic, din Poldhu (Cornwall) la San Giovanni di Terranova în Canada.

Cum a decurs experimentul din 1901, ce instrumente s-au folosit, care au fost primejdiile înfruntate de Marconi şi tovarăşii săi pentru a realiza experimentul, aflaţi din cartea Bătălia pentru radio: povestea lui Guglielmo Marconi, de Beverley Birch.

Bătălia pentru radio: povestea lui Guglielmo Marconi, de Beverley Birch, Bucureşti, Prut, 2008, 41 p.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *