„Confesiunile unui prieten imaginar”, de Michelle Cuevas

Te-ai simțit vreodată invizibil? Mie așa mi s-a întâmplat. Fleur spune că sunt multe lucruri pe lume care sunt reale, deși nu le poți atinge sau vedea: muzica, dorințele, gravitația, sentimentele… Nu știu ce să cred, nici vorbele magicianului nu m-au convins, și de altfel, nici nu vorbea cu mine. Că imposibilul e posibil, că realitatea e în ochii celui care privește…

Hai s-o luăm altfel.

CREZI ÎN PRIETENI IMAGINARI? Ai avut vreodată un astfel de prieten? Țin să precizez că poate fi un băiețel sau o fetiță, un cățeluș, un pește sau o șosetă, un copac sau o floare, o cutie de lapte, un fruct, o jucărie, poate un pui de lup sau un dragon, ba chiar un norișor sau un fir de praf… De fapt, să știi că poate fi oricine sau orice, evident, doar de tine depinde! Era să uit: mai e și Baubau (Monstrul din Dulap, Creatura de sub Pat sau ce alte nume o mai avea). Nu știu, zău, cine l-a inventat și pe ciudatul ăsta, cu vocea lui de bicicletă ruginită…

NU, NICIODATĂ! Serios?! Atunci, fără nici cea mai mică întârziere, trebuie să citești această carte! Pentru că, deși atât de diferiți, prietenii imaginari te ajută să te cunoști. Ca să nu mai spun că, împreună, putem petrece momente absolut minunate!

DA, NORMAL! A, dar ce bucuros sunt! Păi în cazul acesta, tot trebuie să citești cartea! Ai să-ți dai tu seama de ce, la final. Și, la un moment dat, poate ai să scrii și tu o carte despre prietenul tău din visele cu ochii deschiși.

Sau poate ești chiar un prieten imaginar... care și-a dat seama, la un moment dat, că nu e real. Și care se întreabă: Dar, oare, eu din ce sunt făcut? Și unde este inima mea? Sau chiar mai grav… Am eu o inimă?!

Eu cred că suntem făcuți din aceeași materie ca stelele, iar stelele sunt făcute din aceleași chestii ca noi. Dar, cel mai bine, citește cartea!!

Eu și Fleur, prietena mea adevărată, lucram dintotdeauna la Harta Noastră: locul unde se află capsula timpului, câmpul cu cei mai frumoși licurici, Dealul Magazinului de Păpuși, Muntele Mamei & Tatei, Fiordurile lui François (Deloc nu-mi plăcea de el… Cine este? A, păi o să vedeți în carte!), locurile pe unde cutreieră flamingâsca, berbecursul și struțopanzeul. Acum Fleur a crescut.

Noi, prietenii imaginari, nu vă uităm. Oare atunci când sunteți mari, voi vă mai aduceți aminte de noi?

Confesiunile unui prieten imaginar. Memoriile lui Jacques Papier, de Michelle Cuevas, traducere de Laura Sandu, ilustrații de Michelle Cuevas, București: Editura Arthur, 2016, 183 p.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *