Putem afla câte galaxii sunt în Univers?

O galaxie este un ansamblu foarte mare de stele, praf cosmic şi alte obiecte cereşti, menţinute împreună de atracţia gravitaţională. Soarele nostru, de exemplu, este o stea din galaxia Calea Lactee, alături de vreo alte 400 de miliarde de stele împreună cu planetele lor. Noaptea, pe cerul senin, putem observa stele, nebuloase, roiuri stelare, sau chiar alte galaxii.

În anul 1995, un grup de astronomi a încercat să afle câte galaxii sunt în Univers, orientând telescopul spaţial Hubble spre o bucăţică de cer (mică, precum un bob de orez văzut la un braţ distanţă) de lângă constelaţia Carul Mare. Imaginea văzută de telescop în acea bucăţică de cer, unde astronomii nu se aşteptau să găsească mare lucru, era plină de aproape 3000 de punctuleţe de lumină, care erau de fapt galaxii, fiecare având cam 200 de milioane de stele! Dacă înmulţim acest rezultat la nivelul întregului cer, înseamnă că în Univers sunt cel puţin 350 de miliarde de galaxii, ba ar putea fi chiar un trilion!

La întrebările despre Univers, dar şi la o mulţime de alte întrebări interesante puse de copii – cum ar fi, „Cine face valurile în ocean?”, „La ce folosesc oamenii?”, „De unde ştie doamna din GPS pe unde s-o ia?”, „Ce figură geometrică are cele mai multe laturi?”, „De ce s-a inventat televizorul?” – aflăm răspunsurile date de specialişti în antologia Oare peştişorul meu ştie cine sunt? : şi multe alte întrebări mari de la cei mici la care răspund specialiştii, alcătuită de Gemma Elwin Harris.

Oare peştişorul meu ştie cine sunt? : şi multe alte întrebări mari de la cei mici la care răspund specialiştii, de Gemma Elwin Harris (antologator), Bucureşti, Humanitas, 2016, 247 p.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *