„Artur și minimoșii”, de Luc Besson

Bună, sunt Artur și port numele unui personaj de legendă! Am zece ani, sunt isteț, generos și mereu pus pe fapte mari. De ce? Pentru că așa era și Archi, bunicul meu, care nu știu cum, dar a dispărut. Eu și Mami, bunica mea, încă îl așteptăm să se întoarcă. În plus, trebuie neapărat să găsesc comoara ascunsă în grădină, deoarece avem mare nevoie de ea. Nu, nu pentru mine.

E vacanță, e vară și e cald. Ba nu, e caaaald! Soarele dogorește fără îndurare, degeaba norișorii străvezii încearcă să ne salveze. E mai mult o joacă, o știu și ei. Dar casa de lemn din mijlocul văii are o grădiniță minunată, iar bătrâna moară de vânt veghează asupra ei precum un far. E un colțișor de rai în care până și vântul suflă cu grație.

Cel mai mult și mai mult mie îmi place să mă ascund în spatele „ușii interzise”. Și nu pentru că nu am voie să intru și să răscolesc, ci pentru că acolo pot să mă întâlnesc cu bunicul și să ajung în Africa într-o clipă. Poate nu știați, dar el are o mulțime de prieteni africani, un trib întreg. Uite, tocmai eram înconjurați de zeci de lei feroce, dar el a întins la pământ o pânză pictată, și așa am devenit invizibili: leii dau roată, dar nu ne pot vedea.

Azi e ziua mea, împlinesc zece ani. Ar fi trebuit să fie o zi minunată, dar părinții mei nu sunt aici! Și nici nu vor veni. Mami își face apariția cu un tort care strălucește, mingea de tenis de la Alfi e nouă, iar mașinuța de curse aleargă ca un bolid. Deși sunt atât de multe probleme, ea se străduiește întotdeauna. O iubesc pe Mami atât de mult! Înainte de a sufla în lumânări îmi pun o dorință: vreau ca anul viitor Papi să fie cu noi!

… Poate, totuși, va fi o zi frumoasă. Dar nu, o umbră amenințătoare se profilează pe geam, deschide ușa, iar curentul stinge lumânările chiar când mă pregăteam să suflu. Papi! Cum se va mai îndeplini acum dorința mea?! Și cum voi salva casa bunicii?

Cuvintele ascund adeseori alte cuvinte. Eu am aflat secretul, n-a fost ușor, dar bunicul are încredere în mine, așa că n-am vrut să-l dezamăgesc.

Dacă vreți să mă însoțiți în această aventură și să mă ajutați să salvez casa bunicii, o să treceți prin Poarta-Lumină, o să-i cunoașteți pe bongo-matasalai și pe minimoși, o să aflați ce sunt milimulii, și o să deveniți eroi care vor salva cele Șapte ținuturi împreună cu prințesa Selena și prințul Moț.

Artur și minimoșii, de Luc Besson, după o idee originală de Céline Garcia, București, Editura RAO, 2006, 220 p.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *