De ce conservele nu se strică?

Peste tot, în jurul nostru, pe pielea noastră, dar şi în interiorul corpului nostru, sunt miliarde de fiinţe atât de mici încât le putem vedea numai cu ajutorul microscopului, numite din această cauză microorganisme. Pe unele dintre acestea le folosim la prepararea hranei: cu ajutorul anumitor bacterii (bacilii lactici) obţinem iaurtul, cu ajutorul drojdiilor facem pâine, cozonaci, vin sau bere, iar cu ajutorul anumitor mucegaiuri dăm gusturi speciale unor brânzeturi sau mezeluri fine. Alte microorganisme, însă, ne pot produce boli sau ne strică mâncarea, aşa că pe acestea dorim să le distrugem.

Cel care a descoperit, acum aproximativ 150 de ani, metoda folosită şi acum pentru eliminarea microorganismelor din conserve sau din produsele lactate a fost savantul, chimistul şi medicul francez Louis Pasteur. Metoda de sterilizare descoperită de el pentru conservarea alimentelor se numeşte pasteurizare. Dacă veţi citi etichetele conservelor, lactatelor sau brânzeturilor, veţi fi surprinşi de cât de des veţi întâlni menţiunea „produs pasteurizat”.

Cum a descoperit Pasteur această metodă de tratare a unor produse alimentare pentru a le asigura conservarea pe termen lung, cum se face pasteurizarea, precum şi multe alte amănunte interesante despre cercetările lui, puteţi afla din cartea Lupta împotriva microbilor: povestea lui Louis Pasteur, de Beverley Birch.

Lupta împotriva microbilor: povestea lui Louis Pasteur, de Beverley Birch, ilustrații de Christian Birmingham, București, Editura Prut, 2008.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *