„Orașul Ember. Prima Carte a Focului Stins”, de Jeanne Du Prau

Dragă cititorule,

Spune-mi, te rog, cum arată lumea în care trăiești. Este, la fel ca a mea, o lume a întunericului? Aveți o sursă de electricitate ce nu vă pune viețile în pericol, și dacă da, cum ați reușit să faceți asta? Vă bazați pe tehnologie pentru a putea supraviețui și, mai ales, tu înțelegi această tehnologie? Știu că sunt multe întrebări, dar dacă înțelegi cum funcționează lucrurile, cred că m-ai putea ajuta să repar generatorul electric, singura noastră sursă de lumină, și care, din păcate, este pe moarte. Sunt tot mai dese și mai lungi momentele în care nu funcționează, iar proviziile de mâncare și medicamente sunt și ele pe terminate. De cele mai multe ori mâncăm doar cartofi la fiecare masă, fierți, piure sau copți, deoarece până și uleiul s-a terminat. Iar atunci când becurile nu se mai aprind, străzile se scufundă într-un întuneric absolut și este imposibil să mai găsim drumul spre casă. Da, este lumea în care trăim și o iubim, dar viața e din ce în ce mai grea. Primarul nu pare deloc îngrijorat, însă sunt sigur că ascunde ceva. Mereu ne spune că suntem în siguranță, dar eu știu mai bine, cu sau fără ajutorul adulților, lucrurile acestea trebuie rezolvate, și încă foarte repede!

Cum îți spuneam deci, marea noastră problemă este aceea că nimeni nu înțelege electricitatea, așa că visul de a inventa o lumină portabilă este departe de a deveni realitate, iar Regiunile Necunoscute, pierdute în beznă, nu pot fi explorate. De fapt, acesta este doar visul meu, pentru că în Oraș nimeni nu se preocupă de acest lucru, nici măcar adulții, chiar dacă teama sălășluiește în sufletul fiecăruia, și este din ce în ce mai mare după fiecare întrerupere de curent. Am desfăcut becuri, am demontat instalațiile electrice din pereți, am legat din nou firele, dar… degeaba, nimic nu s-a întâmplat. Nu pot crea energie electrică orice aș face, cred că există ceva în interiorul acelor fire, dar nu știu ce este acel ceva. Nu pot să mă dau bătut, trebuie să aflu cât mai multe lucruri despre foc, despre o metodă de a face ca acel foc să dureze. Este șansa noastră de a trăi fericiți și în siguranță, așa că, ce zici, ne dai o mână de ajutor?

Hai, vino alături de noi, într-una dintre cele mai importante aventuri în care ai fost vreodată. Singurul nostru indiciu este o bucată de hârtie groasă, cu fibre încâlcite la fiecare margine, acoperită cu un scris tipărit mic, perfect, scrisul inconfundabil al Constructorilor.

                              Doon Harrow și Lina Mayfleet

Apropo, voi aveți biblioteci? Imaginează-ți, atunci, că mergi la bibliotecă și găsești o colecție numită Cuvinte misterioase din trecut, ce conține cuvinte și fraze atât de vechi încât li s-a uitat sensul. Uite, de exemplu: Cerule! indică o uimire, în timp ce cerule e un cuvânt necunoscut, probabil un alt cuvânt pentru lămpi cu halogen (noi așa credem); apă de ploaie indică ceva fără valoare, dar nu se știe ce însemană ploaie. Tu cunoști sensul acestor cuvinte, crezi că ne-ai putea ajuta să înțelegem?

Orașul Ember. Prima Carte a Focului Stins, de Jeanne Du Prau, traducere de Dan Sociu, București, Editura Arthur, 2019, 209 p.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *