Lavinia Braniște este o scriitoare și traducătoare născută în 1983, la Brăila, două dintre cărțile pentru copii scrise de ea fiind incluse în Catalogul White Ravens, editat de Internationale Jugendbibliothek München (Rostogol merge acasă în 2017 și Melcușorul în 2019). A studiat limbi străine la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și la Universitatea București, lucrând mai apoi ca redactor de carte, profesoară de limbi străine și traducătoare. Membră a Asociației DE BASM – Asociația Scriitorilor pentru Copii şi Adolescenţi din România (debasm.ro), Lavinia Braniște s-a dedicat scrisului după apariția primului său roman (2016). Scrie atât pentru copii, cât și pentru adulți.
Creatoarea lui Rostogol, purcelușul roz, i-a dedicat acestuia o serie întreagă: Rostogol merge acasă, Rostogol păzește pepenii, Rostogol și vulcanii noroioși, Rostogol iluzionist. Alte volume ale Laviniei Braniște îndrăgite de cei mici sunt: Anatol și Gregor la aeroport, Duminică și alte povestiri cu Iosifel, Laboratorul ghiduș al lui Chițibuș, Evadarea lui Moș Columb, Comoara pinguinilor, Melcușorul, Jungla lui Toco, Sora lui Colăcel.
Dintre zecile de cărți pentru copii traduse de Lavinia Braniște, amintim câteva: Theodora Tenpenny și tabloul pierdut, Îl iubesc pe tati, Miraculoasa călătorie a lui Edward Tulane, Povestea unei pescărușe și a motanului care a învățat-o să zboare, Ce să faci… când îți ieși din fire: ghid pentru copiii care nu-și pot stăpâni furia, Ce să faci… când ți-e frică să te bagi în pat: ghid pentru copiii care adorm greu, Ce să faci… să scapi de griji: ghid pentru copiii care vor să învingă anxietatea.
Pe lângă poezii, povestiri și romane, Lavinia Braniște a scris texte pentru spectacole. Visând glasuri este un spectacol dedicat copiilor cu vârsta de peste 7 ani, despre care vă invităm să aflați mai multe accesând pagina: www.laviniabraniste.ro.
- Cât timp a durat până să începeți să scrieți cărți? Ce a declanșat momentul?
Am început să scriu când eram în școala primară. Am început din pasiune pentru poeziile cu rimă și din pasiune pentru animale, cred. Apoi am tot continuat, iar prima carte mi-a fost publicată când aveam 23 de ani, prin grija unui cunoscut care mă îndrăgea.
2. De unde vă vin ideile, inspirația?
Ideile vin de peste tot: din viața reală, din ce-ai trăit sau ce observi, din cărți, din filme, din gânduri rumegate seara înainte de culcare. Meșteșugul scriitorului e să le rețină și să le pună în ordine și apoi să construiască povești în jurul lor.
3. Care e ingredientul necesar pentru ca o poveste să fie bună?
Cred că într-o poveste pentru copii e nevoie de dinamism, umor și dialog. Dar nu strică nici puțină melancolie. Și nici cuvinte și expresii buclucașe care să provoace încurcături.
4. Care e unul dintre lucrurile pe care le-ați învățat din scrierea de cărți?
Meseria de scriitoare m-a învățat să fiu disciplinată și răbdătoare.
5. Ce urmează să (mai) scrieți?
Mai sunt două volume din seria Rostogol care-și așteaptă rândul la publicare pe lista editurii. Iar apoi, cel mai probabil, o carte de proză scurtă pentru oameni mari.
6. Ce vă place să faceți când nu scrieți?
Când nu scriu îmi place să citesc. Mă hrănesc cu cărți, cum ar veni. Cititul e antrenamentul nostru, al scriitorilor, la fel cum sportivii se antrenează zilnic și în afara competițiilor.
7. La ce folosește cititul? La ce v-a folosit și la ce vă folosește?
Îmi place că cititul mă conectează la mintea unui alt om, a celui care a scris cartea respectivă. Și-mi mai place că timpul pare că stă pe loc atunci când citești. Într-o lume atât de amețitoare și care trece pe lângă noi în viteză, mi se pare magic că avem o manieră de a face timpul să curgă mai lent.
8. Ce cărți ați reciti din perioada copilăriei?
Mi-au plăcut mult Habarnam și Doctorul Aumădoare, cărțile cu Luna Betiluna și Dora Minodora, și multe cărți de poezii, pe care le recitesc și acum cu plăcere: Topârceanu, Nina Cassian, Otilia Cazimir etc.
9. Care e cel mai frumos aspect al carierei de scriitor?
Libertatea profesională. Și întâlnirile cu publicul, mai ales în cazul cărților pentru copii.
10. Un sfat pentru tinerii scriitori.
Să citească mult și să persevereze.
*Imagini din arhiva personală a autoarei