„Castelul de la malul mării”, de Lucy Strange

Se spune că, odată demult, patru bărbați au ieșit pe mare cu Aurora, vasul lor de pescuit, dar nu s-au mai întors. Atunci când fiicele lor și-au dat seama că ceața deasă îi ținea prizonieri în larg, ele au urcat până în vârful stâncii pentru a aprinde focul de semnalizare care s-o ajute pe rătăcitoarea Aurora să găsească drumul spre casă. Și au făcut asta în fiecare noapte până când, după mai multe zile, sătenii au încetat să spere, fiind siguri că Wyrm le înghițise barca. Dar fetele nu s-au dat bătute, au urcat din nou la stâncă și i-au cântat mării cel mai frumos și mai trist cântec. Și au continuat să cânte până ce s-a ridicat ceața. Wyrm cea flămândă s-a înduplecat și a adus barca la țărm, dar și-a cerut ofranda promisă, astfel că cele patru fete au devenit stane de piatră. Fiicele de piatră din Dover, cum au fost ele denumite, stau pe culme și veghează în permanență asupra celor ce navighează prin apele periculoase.

Eu sunt Petra Zimmerman Smith, am doisprezece ani și sunt doar pe jumătate englezoaică, deoarece mama mea este originară din Germania. Nu știu alții, dar eu chiar am auzit atunci acel cântec șoptit despre dragoste, fidelitate și sacrificiu. Și, cumva, în timp ce tentaculele ceții încercau să cuprindă pietrele ce ne înconjurau, mi-am dat seama că la un moment dat și eu voi face parte din legendă.

Suntem în 1940, și nu este deloc un an bun pentru noi. Nici pentru familia mea, nici pentru Anglia. Inamicul este atât de aproape, doar la o aruncătură de băț, dincolo de Canalul Mânecii. Locuim într-un castel, în Kent, un ținut în care țărmul este bântuit de furtuni puternice, iar oamenii de secrete, prejudecăți și trădări. Și povești cu monștri. Auzim tot mai des zgomot de motoare și știu că sunt avioane inamice care zboară pe cerul nostru în recunoaștere încercând să strângă informații. Iar invazia despre care vorbesc toți s-ar putea produce în orice moment.

În plin război și prinsă într-un complot ce amenință să ne despartă familia pentru totdeauna, depinde doar de mine să-mi adun curajul să descopăr adevărul și să încerc să îndrept lucrurile înainte de a fi prea târziu.

Citește toată povestea ca să afli ce este, de fapt, castelul în care locuiesc împreună cu familia mea, cine este Wyrm și cum anume ne poate pune ea în primejdie.

Dacă Fiicele de piatră și-au adus tații acasă cântând un cântec străvechi, îndepărtat și fantomatic, eu am încercat să-i aduc acasă cu un cântec de leagăn în limba germană învățat de la Mutti. Citește cartea dacă vrei să afli ce este Miracolul Dunkirk și ce legătură are cu familia mea.

Castelul de la malul mării, de Lucy Strange, copertă și ilustrații interior de Helen Crawford, București, RAO, 2021, 284 p.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *