Dragi copii, dacă vi s-a făcut dor de mare, vă invităm să explorăm împreună această destinație de sezon, prin intermediul unei călătorii virtuale, menite să ne mai ostoiască din dorul de ducă și să ne surprindă cu o serie de curiozități legate de Marea Neagră.
Marea Neagră este o mare continentală, situată între Europa și Asia, având o suprafață de 413.490 km2. Dragi copii, știți care sunt țările care înconjoară marea sau altfel spus au ieșire la Marea Neagră? Testați-vă cunoștințele cu ajutorul următorului joc.
Marea Neagră are o adâncime medie de 1.271 m și o adâncime maximă de 2.245 m și beneficiază de o climă temperată și subtropicală care se întinde de-a lungul țărmurilor sale puțin crestate, care au puține golfuri. Cea mai mare peninsulă din Marea Neagră este Crimeea, dar Marea Neagră are și câteva insule răsfirate de-a lungul ei, cum ar fi Sfântul Ioan, Sacalin sau Insula Șerpilor.
Dragi copii, știți cine se varsă în Marea Neagră? Aproape jumătate din cantitatea totală de apă care se varsă în Marea Neagră este asigurată de Dunăre, dar nu este de uitat nici contribuția Nistrului, Niprului sau Donului.
Din punct de vedere al faunei, Marea Neagră se remarcă prin bogăția și varietatea viețuitoarelor pe care le adăpostește: meduze, midii, stridii, scoici, crabi, melci, o serie de pești (morun, nisetru, cegă, păstrugă, viză, limbă de mare, chefal de mare, calcan, scrumbie albastră, hamsii, stavrizi, guvizi), dar și viețuitoare deosebite, cum ar fi câinele de mare (singura specie de rechin din mare, nepericulos pentru om), delfini (3 specii) și foca de Caliacra. Dintre peștii care se regăsesc în Marea Neagră, cel mai mare este morunul, care poate atinge 9 m lungime și 1.500 kg greutate. Haideți să înotăm alături de viețuitoarele Mării Negre cu ajutorul videoclipului de mai jos!
Și pentru că încă este vacanță, dragi copii, vă provocăm să învățăm împreună prin joc și joacă, prin intermediul unui joc care presupune găsirea cuvintelor cheie legate de mare. Mult succes!
Pe țărmurile Mării Negre au fost întemeiate încă din Epoca Antică așezări precum Tomis, Histria sau Callatis. Sunteți curioși să aflați despre ce orașe din zilele noastre este vorba? Imaginea de mai jos vă oferă informații suplimentare.
Știați că Marea Neagră… ?
- este marea cea mai izolată a Oceanului Planetar? Pentru a ajunge din Marea Neagră în Oceanul Atlantic este nevoie să parcurgem mai bine de 2.000 de km, trecând prin strâmtoarea Bosfor (care are 30 km lungime, între 750 și 3.700 m lățime și 33 m adâncime), strâmtoarea Dardanele (care atinge aproximativ 120 km lungime, între 1.3 și 18.5 km lățime și 106 m adâncime) și strâmtoarea Gibraltar.
- este unica mare având două straturi de apă total diferite? Până la 180-200 m adâncime apa are oxigen dizolvat și atinge o salinitate de 16-17%, care permite dezvoltarea vieții, pentru ca mai în adâncime apa conține hidrogen sulfurat și atinge o salinitate de 21-22%, condiții neprielnice vieții, existând doar unele bacterii.
- este marea care a avut cele mai multe denumiri în decursul timpului? Iată cum a fost numită aceasta de-a lungul timpului: Ashaena = posomorâtă, întunecată, neagră; Pontus Axeinos = Marea Inospitalieră; Pontus Euxeinos = Marea Ospitalieră; Mare Maggiore = Marea cea Mare.
- (mai exact, părți din porțiunea de mare care se află la țărm) îngheață atunci când este foarte frig?
Dacă ajungeți la Marea Neagră și doriți să descoperiți lucruri noi despre lume, vă recomandăm să faceți o vizită la Complexul Muzeal de Științele ale Naturii, unde veți avea ocazia să vedeți Delfinariul, Acvariul, Planetariul, Microrezervația și Păsările exotice.
Dragi copii, i-ați oferit vreunei cărți șansa să vadă marea? Vă provocăm să ne lăsați în comentarii titlul cărții care v-a însoțit deja la mare sau pe care plănuiți să o luați împreună cu voi.
Surse:
*Fotografiile sunt din arhiva personală a autoarei articolului.