Un turn în vacanță

Dragi copii, este vară, este vacanță și vă invităm să cunoașteți una dintre cele mai faimoase destinații turistice din lume: Turnul Eiffel. Oare știți în ce oraș se află acesta? Dar cum se numește în mod oficial țara care îl adăpostește și unde se află aceasta?

Haideți să începem cu o recapitulare rapidă: Turnul Eiffel se află în Paris, capitala Franței. Franța este o țară din Europa de Vest și face parte din Uniunea Europeană. Franța este numită oficial Republica Franceză și a devenit republică în anul 1792, după Revoluția Franceză. Iar acum, haideți să ne întoarcem la turnul nostru.

Construcția a fost creația lui Gustave Eiffel, dar nu a fost singura lui lucrare care a devenit faimoasă. Între 1882 și 1884, Gustave a creat Viaductul Garabit, care era cel mai înalt pod din lume la acea vreme. De asemenea, compania sa a creat și scheletul de metal dinăuntrul Statuii Libertății, dragi copii.

La 2 mai 1886, guvernul francez a anunțat un concurs pentru construirea unui turn de 300 de metri, care urma să arate lumii cât de măreață devenise Franța. Gustave s-a prezentat la concurs și a câștigat. La 1 aprilie 1888, primul etaj era gata. Patru luni și jumătate mai târziu, al doilea etaj era terminat, iar șapte luni și jumătate după aceea, la 31 martie 1889, piesa finală a turnului era nituită la locul ei. Gustave și muncitorii lui folosiseră 18.000 de piese din oțel și 2.5 milioane de nituri care țineau toate piesele împreună. Turnul era gata după doi ani, patru luni și cinci zile.

Gustave fusese cel care plătise cea mai mare parte a construcției, aproximativ 36 de milioane de dolari. Ulterior, inginerul și-a recuperat banii în mai puțin de un an.

În vremea celor două războaie mondiale, turnul a devenit tot mai important pentru că a fost folosit de către armată pentru a transmite și recepționa semnale.

Știați că… ?

  • turnul nu mai este cea mai înaltă construcție din lume? În 1930, Chrysler Building din New York a doborât recordul.
  • aproape șapte milioane de oameni vizitează anual turnul?
  • inițial turnul ar fi trebuit demontat după 20 de ani de la construcție?
  • există copii ale turnului în SUA., China, Mexic, Rusia, Canada, Bolivia și chiar în România (Slobozia)?

 

Surse:

Unde este Turnul Eiffel?, de Dina Anastasio, București, Pandora M, 2019, 112 p.

Cele mai frumoase 10 minuni ale lumii povestite copiilor, de Elisabeth de Lambilly, București, RAO Distribuție, 2017, 47 p.

Construcții monumentale, de Judith Simpson, București, Litera Internațional, 2008, 56 p.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *