„Povestea secretă a lui Tom Inimă-Curată, băiatul aventurier”, de Ian Beck

Salut! Eu sunt Tom, am doisprezece ani și tare-tare mult aș vrea să te invit  să pornești alături de mine în această aventură. Vei întâlni personaje din cele mai cunoscute basme citite de tine: Albă-ca-Zăpada, Cenușăreasa, Zinnia (din Povestea Prinţului Broască), Frumoasa din Pădurea Adormită, Rapunzel, Jack şi vrejul de fasole și încă multe altele. Nu, nu-mi spune că tu de mult ai trecut de vârsta poveștilor. Te rog, nu te lăsa păcălit, deoarece în această călătorie palpitantă și plină de neprevăzut nimic nu e ceea ce pare. Crezi că știi ce urmează, dar pe parcurs îți vei da seama că nu este așa. Eu sunt un fel de Prâslea cel Voinic, iar tu vei fi prietenul meu cel mai bun, care mă va ajuta să-mi înving teama ori de câte ori va fi nevoie.

Locuiesc într-o casă de lemn, sculptată și pictată, lângă o răscruce de la marginea unei păduri adânci și întunecate, aproape de Ținutul poveștilor, împreună cu mama mea cea blândă și cu cei șase frați mai mari care poartă toți același nume: Jack, Jack cel Simplu, Jack Grumaz, Jack Distrugătorul de Uriași, Jack Scrumbie și Jack Spilcuitul. Sunt înalți și foarte puternici, și au dus la bun sfârșit cele mai dure și înfricoșătoare aventuri din ținuturile noastre de legendă. Pățaniile lor mi-au adus multe nopți de coșmar, atunci când visam lupi cu colți uriași, căpcăuni fioroși, tâlhari și temnițe întunecate.

Oficiile centrale ale Departamentului de Povești se află într-un ansamblu de clădiri vechi, bine ascuns în adâncul pădurii. Pe cel mai înalt dintre acoperișuri se află o giruetă în forma unei vrăjitoare călare pe o mătură, iar alături se află mascota, o bufniță sculptată ce strânge în gheare o pană de scris. Acolo lucrează și Ormstone, fostul scrib şi inventator senior de poveşti. Deoarece a vrut ca el să fie acela care termină poveștile imaginate de Departamentul de Povești, s-a proclamat rege şi a plătit cu aur Armata Întunericului pentru a ocupa toate ţinuturile fericite și a le aduce în puterea sa. Așa au început toate problemele noastre. Frații mei sunt angajați la Departamentul de Povești și pornesc în captivantele lor aventuri în urma unor scrisori ajutătoare primite chiar de la acest departament. Doar că acum ceva nu a mers bine, iar ei nu s-au mai întors acasă. Poveștile încep să devină confuze și par să nu se mai termine.

Din acest motiv iți cer ajutorul și te invit să pornim împreună în călătoria de salvare a fraților mei și a prințeselor ce urmează a le deveni soții. Și să-l găsim pe tatăl meu care a plecat într-o aventură pe când eram doar un bebeluș. Vom intra în Ținutul Poveștilor prin Poarta Nordică și vom încerca să respectăm Regulile hotărâte de Comitetul Departamentului de Povești în prezența primului Maestru. Voioșie va călători și el împreună cu noi.

Fac parte din familia Inimă-Curată și, alături de tine, voi încerca să devin un adevărat aventurier. Deoarece poveștile trebuie să înflorească din nou.

Povestea secretă a lui Tom Inimă-Curată, băiatul aventurier, de Ian Beck, București, RAO, 2008, 219 p.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *