Maria, Principesa de Hohenzollern (8 septembrie 1870 – 9 aprilie 1874)

Primul copil al Regelui Carol I și al Reginei Elisabeta a fost Maria, un copil precoce, binecuvântat cu o inteligență sclipitoare, care a adus multă bucurie părinților săi și românilor.

Itty, cum era alintată, mergea adeseori însoțită de guvernantă la Azilul „Elena Doamna”, din București, care era un orfelinat și îi plăcea să se joace cu copiii de acolo. Făcea acest lucru pentru a fi aproape de români, pentru a le învăța limba și a-i înțelege de mică.

Din păcate, în timpul unei epidemii de scarlatină, o boală infantilă contagioasă, s-a îmbolnăvit și ea grav, această boală fiindu-i fatală. Moartea ei a adus multă durere și supărare părinților săi, care nu au mai avut alți copii. Pe mica ei cruce a fost scris: „Nu plângeți; n-a murit, ci doarme!”

Conform legii salice, Maria nu ar fi putut accede la tronul țării, și cum cuplul format din Regele Carol I și Regina Elisabeta nu a mai avut alți urmași, pe tronul țării a urcat Ferdinand, nepotul regelui Carol I.

 

Resurse:

Carmen Sylva: 1843-1916: uimitoarea regină Elisabeta a României, de Gabriel Badea-Păun, București, Humanitas 2008, 306 p.

Carol I: primul şi cel mai mare Rege al românilor, de Adrian Cioroianu, București, Curtea Veche, 2015, 96 p.

Poveştile unei regine, de Carmen Sylva, București, Curtea Veche, 2015, 192 p.

https://www.romaniaregala.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *