Micile zumzăitoare

Dragi copii, știați că există mai mult de 20.000 de specii de albine? Acestea se diferențiază unele de altele după culoare, dimensiuni și formă.

Din punct de vedere al aspectului, albinele se remarcă prin numărul mare de ochi: doi ochi compuși, mari și închiși la culoare în părțile laterale ale capului și alți trei ochi în creștetul capului. Cu ajutorul acestora, albinele recunosc foarte bine culorile roșu, galben, albastru și văd fundalul ca fiind gri.

Alte aspecte specifice prin care se remarcă albinele sunt ghimpii sau cârligele de la capătul acului. Acul îl folosesc rar, doar ca să se apere, deoarece majoritatea albinelor mor după ce înțeapă.

Slujba albinelor este să polenizeze florile în timp ce le vizitează. Asta înseamnă că duc polen de la una la alta. Când un grăunte de polen se unește cu ovulul unei flori începe să se formeze o sămânță. Multe plante nu pot produce semințe dacă nu sunt polenizate de către albine. Deci avem nevoie de albine, dragi copii! Fără albine n-ar exista nici fructe, nici semințe și în cele din urmă, nici plante. Ele vizitează în fiecare zi până la 5.000 de flori, nu degeaba sunt hărnicuțele pajiștii. Din păcate, ele se împuținează pe zi ce trece din cauza poluării și a pesticidelor utilizate în agricultură.

Albinele nu folosesc cuvinte, dar comunică între ele: acestea „vorbesc” cu ajutorul mirosului.  Ele își transmit una alteia mesaje prin intermediul feromonilor, care sunt substanțe chimice produse de corp.

Într-o colonie de albine există trei feluri de albine:

  • Matca, treaba ei e să facă ouă, să facă ouă și iar să facă ouă!
  • Albinele lucrătoare, care sunt femele care nu fac ouă, dar se ocupă de tot restul.
  • Trântorii, care sunt masculi care nu fac altceva decât să se împerecheze cu matca.

Știați că…?

  • albinele melifere au 1.000 de ochi minusculi în fiecare ochi mare?
  • albinele produc ceara în interiorul corpurilor lor? Aceasta iese mai apoi înafară la nivelul abdomenului albinelor.
  • spre deosebire de albinele lucrătoare, care pot înțepa doar o singură dată, matca poate să-și extragă acul din corpul victimei și să înțepe din nou?
  • unii oameni se îmbolnăvesc grav și pot chiar să își piardă viața de la o înțepătură pentru că sunt alergici? Ei trebuie să poarte la ei un medicament special.

 

Surse:

Autobuzul magic: În stupul de albine, de Joanna Cole, Bruce Degen, București, Cartea Copiilor, 2016, 48 p.

Descoperă lumea: Gâzele, de Rosie Dickins, Oradea, Aquila, 2007, 48 p.

Insecte și păianjeni, de Noel Tait, București, Enciclopedia RAO, 2008, 64 p.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *