Pământul este bolnav. Cum îl îngrijim?

Dragi copii, știți ce este poluarea? Poluarea reprezintă prezența în mediu a unor substanțe sau elemente care sunt dăunătoare oamenilor și ecosistemelor (ființelor vii).

Există diferite tipuri de poluare, în funcție de mediul în care aceasta se produce: poluarea aerului, poluarea solului și poluarea apei. Acestora li se adaugă gestionarea greșită a deșeurilor, care are efecte negative asupra sănătății publice (din cauza poluării mediului și transmiterii de boli infecțioase, care sunt purtate de rozătoarele care le locuiesc) și a mediului, în general.

Poluarea mediului este produsă de creșterea continuă a populației umane și de dezvoltarea industrială incontrolabilă. Prezența în exces a oricărui agent fizic, chimic sau biologic în mediu provoacă un dezechilibru.

Cum știm că aerul e poluat dacă nu îl vedem? Pentru că îl simțim. Poluarea urbană a aerului este cunoscută sub denumirea de „smog”. Mașinile și avioanele ne fac viața mai ușoară, dar acestea elimină gaze care poluează aerul. De asemenea, fumul uzinelor și deșeurile poluează aerul, iar produsele chimice deversate în fluvii prin canalizări poluează apa.

Totodată, atunci când arborii sunt tăiați pentru construirea caselor și producerea mobilei, animalele care trăiesc în ele dispar: în fiecare zi, animale și plante mor din cauza activităților umane.

Știați că… ?

  • a mânca un hamburger înseamnă a tăia un copac? În Amazonia, companii mari au cumpărat parcele de pădure unde se taie copacii pentru a instala ferme. Carnea obținută de la animalele crescute la aceste ferme este vândută sub formă de hamburgeri ieftini americanilor și europenilor.
  • ploaia poate să distrugă pădurea deoarece din cauza poluării, aceasta a devenit acidă ca oțetul? Când cade peste păduri, provoacă îngălbenirea și căderea frunzelor.
  • mașina a devenit una dintre principalele surse de poluare? Aproximativ 800 de milioane de automobile și 200 de milioane de camioane circulă în fiecare zi pe planeta noastră.
  • 2 sau 3 specii de animale dispar în fiecare oră? În acest ritm, un sfert dintre speciile actuale va dispărea în 50 de ani.

Este imposibil să oprim poluarea, dar aceasta trebuie neapărat redusă! E mult de muncă, dar puteți să vă implicați și voi, dragi copii!

Iată câteva lucruri pe care le puteți face pentru a proteja planeta:

  • folosiți bicicleta, trotineta, autobuzul sau trenul pentru a merge la școală sau la plimbare; dacă școala nu este foarte departe de casa voastră, puteți chiar să mergeți pe jos până la ea: aceasta este varianta cea mai prietenoasă cu mediul!
  • stingeți lumina atunci când părăsiți o încăpere;
  • nu lăsați calculatorul sau televizorul în funcțiune dacă nu le folositi;
  • faceți duș în loc de baie pentru a folosi mai puțină apă;
  • reciclați deșeurile din gospodărie;
  • utilizați pungi refolosibile la cumpărături.

Surse:

Prima mea carte de curiozități, București, Enciclopedia RAO, 2005, 160 p.

Ecologia, de Émilie Beaumont, București, Rosetti Educational, 2008, 126 p.

Enciclopedia micilor curioși: Natura, București, RAO Distribuție, 2017, 112 p.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *