Ecaterina Teodoroiu – „Eroina de pe Jiu” sau „Ioana D`Arc a României”

Dragi copii, știți cine a fost Ecaterina Teodoroiu, eroina al cărei nume a rămas viu în istoria poporului român?

Ecaterina s-a născut la 15 ianuarie 1984, în satul Vădeni din județul Gorj, într-o familie numeroasă de țărani: aceasta a avut cinci frați și două surori. Visul ei era să devină învățătoare, dar contextul istoric în care a trăit, și anume izbucnirea Primului Război Mondial, a determinat-o să urmeze altă cale. Ecaterina a fost cercetașă, asistentă medicală pe front și mai apoi voluntar combatant în primele linii ale frontului românesc împotriva nemților.


Neînfricată, aceasta nu s-a dat bătută nici când a fost luată ostatecă și a evadat folosind revolverul ascuns pentru a împușca santinela care o păzea, nici când a fost rănită de mai multe ori, ajungând în spital pentru a fi tratată. Pentru curajul dovedit, Ecaterina Teodoroiu a fost decorată chiar de regina Maria cu medalia „Virtutea militară” și înaintată în grad de sublocotenent.

Fără să se dezică de modul dârz în care și-a trăit întreaga viață, eroina și-a găsit sfârșitul în timpul luptei de la Mărășești, în fruntea membrilor plutonului de infanterie pe care îi conducea, încurajându-i astfel: „Înainte băieți, nu vă lăsați, sunteți cu mine!”.

 

Surse:

Ecaterina Teodoroiu: eroina poporului român, de Ion Mocioi, Craiova, Scrisul Românesc, 1981, p. 156.

Povestiri istorice, de Dumitru Almaș, București, Nicol, 2005, p. 140.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Ecaterina_Teodoroiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *