Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Åsa Lind

Consultați aici interviul în limba engleză.

Născută în 1958, Åsa Lind este o scriitoare suedeză de cărți pentru copii, cunoscută în întreaga lume pentru seria de succes Lupul de nisip, pentru care a primit în anul 2003, din partea Asociației Suedeze a Bibliotecilor, Premiul „Nils Holgersson”, și a fost nominalizată la Premiul August, acordat de către Asociația Editorilor Suedezi. Autoarea povestește cum, plecând de pe plajă împreună cu fiica ei de 3-4 ani, aceasta nu dorește să urce în mașină, fiindcă înăuntru se află un… lup de nisip. Abia după ce mama face curățenie pe bancheta din spate a mașinii și lupul imaginar pleacă, mama și fiica pot porni la drum spre casă. (Lupul, însă, a alergat după mașină!) Astfel a apărut ideea personajului din cărțile: Lupul de Nisip, Noi povestiri cu Lupul de Nisip, Lupul de Nisip și Spectacolul Întreg.

 Åsa Lind scrie cărți de ficțiune, non-ficțiune, cărți ilustrate (picture books), iar printre cele mai cunoscute se numără: Prima carte a Ellikăi TomsonEșarfa bunicii, Secretul, Dodo și Diamond curăță holul, Tigru, Tigru, Tigru (cu ilustrații de Joanna Hellgren).

1. Cât timp a durat până să începeți să scrieți cărți? Ce a declanșat momentul?

Scriam povești și romane pentru un radio de câțiva ani, când o editură m-a întrebat dacă aș vrea să scriu o carte. Bineînțeles că am încercat – să scriu o carte a fost o dorință sau un vis pe care îl aveam de multă, multă vreme. Prima mea carte a fost publicată când aveam 36 de ani, deci mi-au trebuit aproape douăzeci de ani până să scriu o carte!

2. De unde vă vin ideile, inspirația? 

Oh, de peste tot! De la conversații cu prietenii, de la tot ce se întâmplă în lume, de la ascultarea oamenilor vorbind în autobuz, de la natură, de la lectură, de la știință, de la jocul cu cuvintele – ei bine, ideile și poveștile se pot ascunde peste tot. O parte din munca mea este să încerc să-mi dau seama care sunt cele mai bune idei pentru mine, pe care să le dezvolt, cu care să lucrez.

3. Care e ingredientul necesar pentru ca o poveste să fie bună?

Este greu de spus. Cred că o poveste bună are nevoie de o serie de ingrediente, cum ar fi o intrigă bună, personaje bine alese, decorul potrivit etc. Dar dacă ar trebui să aleg un singur ingredient, acesta ar fi încrederea. Scriitorul trebuie să aibă încredere în povestea sa și în felul său de a o spune.

4. Care e unul dintre lucrurile pe care le-ați învățat din scrierea de cărți?

Să nu renunț niciodată!

5. Ce urmează să (mai) scrieți?

Ei bine, cred că va fi ceva despre copaci care ascund o lume secretă și o fată care găsește o cale spre acel alt loc. De asemenea, lucrez la un text pentru o carte ilustrată despre zile de naștere și un copil care susține că o aniversare pe an nu este suficientă.

6. Ce vă place să faceți când nu scrieți?

Să petrec timp cu familia mea, să citesc cărți – teancuri de cărți! – să fac plimbări lungi, să mă întâlnesc cu prietenii, să vizitez muzee, să merg la teatru, să pictez și să desenez… ei bine, și să călătoresc în locuri apropiate și îndepărtate, dacă este posibil.

7. La ce folosește cititul? La ce v-a folosit și la ce vă folosește?

Lectura a fost o parte mare și importantă a vieții mele de aproape 60 de ani și, îndrăznesc să spun, a fiecărei zile a acelor ani. Cărțile sunt prietenii și ajutoarele mele. Mă fac să gândesc, mă duc în locuri dincolo de imaginația mea. Pur și simplu nu-mi pot imagina o viață fără să citesc! Într-adevăr, mulți dintre prietenii mei de o viață sunt personaje din cărți.

8. Ce cărți ați reciti din perioada copilăriei?

Încă recitesc din când în când multe dintre cărțile mele preferate din copilărie, cum ar fi cărțile lui Tove Jansson și J. R. R. Tolkien.

9. Care e cel mai frumos aspect al carierei de scriitor?

Sunt multe! Spre exemplu, să am o idee foarte bună și să încep să scriu o nouă poveste și să termin o poveste. Sau sentimentul când am reușit să scriu o propoziție perfectă după ore de luptă cu cuvintele. Dar mai ales îmi este dragă întâlnirea cu tinerii cititori – pe care îi iubesc!

10. Un sfat pentru tinerii scriitori.

Să se gândească la scris așa cum se gândesc la practicarea fotbalului sau la cântatul la chitară: cu cât exersezi mai mult, cu atât vei deveni mai bun. Așadar, oricine citește mult și scrie mult va deveni cu siguranță din ce în ce mai bun!

*Sursa fotografiilor: https://press.norstedtsforlagsgrupp.se/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *