Cum se formează munții?

Ce sunt munții? Putem spune că sunt acei „uriași” de piatră care se află pe uscat, pe fundul oceanelor sau chiar pe alte planete. Dacă întâlnim un grup de astfel de „uriași” îi vom numi lanț muntos, cum sunt, de exemplu, Munții Carpați. Iar dacă avem ocazia să îi escaladăm și astfel să ajungem pe vârful „uriașilor” vom observa că aerul este mai rarefiat decât la baza acestuia și că temperatura este mai scăzută, motiv pentru care, pe unele vârfuri vom vedea zăpadă tot timpul anului.

Dar cum apar munții? Scoarța terestră, sau crusta, reprezintă suprafața stâncoasă a Pământului. Aceasta este împărțită în plăci tectonice care se mișcă încet de tot pe suprafața Pământului. Putem vedea în imaginea de mai jos plăcile tectonice care se unesc ca într-un joc de puzzle. Însă, atenție, aceste plăci nu sunt imobile: săgețile de mai jos marchează direcția de mișcare a acestora: unele se ating sau lovesc, iar altele se îndepărtează. În situația în care o placă se agață de alta, acestea nu se mai pot mișca, dar dacă reușesc să își schimbe brusc poziția, atunci va avea loc un cutremur.

În principiu, munții se formează atunci când plăcile tectonice se împing sau ciocnesc între ele. Acele plăci care se află în mișcare ajută la împingerea în sus a pământului, formând astfel munții. Datorită modului în care se lovesc plăcile apar diferite tipuri de munți: bloc, de încrețire și vulcanici.

O categorie aparte este reprezentată de vulcani. Acest tip de munți se formează în situațiile în care roca fierbinte topită, magma, erupe dintr-o crăpătură a scoarței terestre. În timp, roca lichidă se topește și duce la formarea unui munte. În acest mod apar și insule, numite vulcanice, cum ar fi cele din Hawaii.

Forma munților, după apariție, nu este definitivă. În timp, sute și milioane de ani, are loc schimbarea formei stâncilor ce alcătuiesc munții. Eroziunea acestora se produce datorită unor agenți naturali cum ar fi gheața, vântul sau apa. Un munte tânăr prezintă creste ascuțite, în timp ce unul bătrân are vârfuri rotunjite.

Vă mai aduceți aminte când ați fost ultima dată la munte, dragi copii? Mai țineți minte care era forma crestelor, a vârfului? Care e muntele care vă place cel mai mult?

Ştiaţi că… ?

  • în timpul unei avalanșe zăpada poate atinge viteza de 320 km/h?
  • cel mai mare sistem de telecabine a fost construit în Venezuela (orașul Mérida)? Acesta are o lungime de peste 12 km și poate ajunge la 4.800 metri altitudine.
  • cel mai lung lanț muntos este cel al Anzilor din America de Sud, care se întinde pe o distanță de 7.000 de km?
  • păianjenul săritor din Himalaya este animalul care trăiește la cea mai înaltă altitudine, 6.700 m?
  • Alpii sunt vizitați anual de 100 de milioane de turiști?

 

Surse:

Munții, de Margaret Hynes, București, Niculescu Kids, 2018, 55 p.

Prima mea carte despre lume, de Elizabeth Carney, Bucureşti, Litera, 2019, 96 p.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *