Ana, ultima Regină a României

Principesa Ana de Bourbon-Parma, devenită Regina Ana a României a avut o viață ca-n filme. Născută într-o familie nobiliară, dar fără pretenții, a fost nevoită să se adapteze vremurilor în care a trăit. A trecut prin cel de-al Doilea Război Mondial și s-a refugiat din calea naziștilor, împreună cu familia, în Spania, Portugalia și apoi SUA, unde s-a angajat la magazinele Macy’s, iar mai apoi, pe perioada războiului, s-a înrolat ca voluntar alături de Forțele Franceze Libere, fiind șofer pe ambulanță și infirmieră în Maroc, Algeria, Italia și Germania.

Dar mai întâi să-i cunoaștem originea: Ana s-a născut la Paris, la 18 septembrie 1923, ca fiică a prințului René de Bourbon-Parma și a prințesei Margareta a Danemarcei. A copilărit în Franța, împreună cu cei trei frați ai săi, din această cauză avea o fire mai băiețoasă, descrisă foarte bine în cartea Ana: portretul reginei:

,,Ana a României nu răspunde vieții și lumii, ci le provoacă. Gata mereu să se alăture unei demonstrații de stradă, Regina preferă să călărească decât să brodeze, să meargă cu jeepul sau cu bicicleta în loc să gătească, să facă tâmplărie în loc de conversație de salon. Reginei îi place fotbalul, preferă bocancii pantofilor cu toc și se simte stingherită în rochii lungi cu diademă pe cap […] Atunci când, însă, este în „luminile rampei” Regina devine contrariul tuturor celor afirmate în paragraful precedent. Rochiile ei sunt mereu purtate cu o grație înnăscută, zâmbetul și semeția capului sunt mereu purtate cu diadema de diamant.

Ana l-a cunoscut pe Regele Mihai în anul 1947, la dineul ținut cu ocazia nunții principesei Elisabeta a-II-a a Marii Britanii cu prințul Philip, duce de Edinburgh. În același an, cei doi s-au logodit, iar în iunie 1948, la Atena, a avut loc căsătoria acestora. Nunta lor s-a desfășurat în exil, deoarece regele Mihai a părăsit țara la sfârșitul anului 1947, fiind obligat să abdice.

Mai apoi, cei doi și-au petrecut cea mai mare parte a vieții în pribegie, în Italia, Marea Britanie și în cele din urmă în Aubonne, Elveția. Viața pe care au dus-o nu a fost una ușoară, neavând un sprijin material, au căutat să se întrețină prin diferite mijloace: la început au avut o mică fermă și un atelier de tâmplărie, iar mai apoi Regele Mihai a înființat o companie de electronică (numită Metravel) și a activat în domeniul aviației.

Cuplul regal a avut cinci fete: Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria. În anul 1997, Regele Mihai își recapătă cetățenia română și dreptul de a-și vizita propria țară, și de atunci au început să revină în țară pe perioade mai lungi, fie la Castelul Săvârșin, fie la Castelul Elisabeta.

Ce este de admirat la Regina Ana, e devotamentul și dragostea ce i-a purtat-o Regelui Mihai: aceasta a știut de la început că vor duce o viață în exil, fără prea mari posibilități materiale, și cu toate acestea a acceptat să îi fie soție, să îi fie alături la bine și la rău, toată viața.

 

Surse:

Nunta de diamant: Regele Mihai şi Regina Ana împlinesc, la 10 iunie 2008, şaizeci de ani de căsătorie, de Margareta, Bucureşti, RAO International Publishing Company, 2008, 128 p.

Ana: portretul Reginei, Anne: portrait of the Queen, de Radu, Principe al României, Bucureşti, Curtea Veche, 2013, 177 p.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *