Să o cunoaștem pe Regina-Mamă Elena a României!

Oare cine a fost Regina-Mamă Elena? Născută și crescută într-o familie regală, cea a Greciei, Principesa Elena a Greciei şi a Danemarcei s-a născut la 2 mai 1896, fiind fiica Regelui Constantin I al elenilor şi a Reginei Sofia. A fost strănepoata Reginei Victoria a Marii Britanii şi stră-strănepoata Ţarului Nicolae I al Rusiei.

Principesa Elena s-a căsătorit la 10 martie 1921, la Atena, cu prințul Carol, viitorul rege Carol al II-lea al României, dar soarta nu i-a surâs, viața fiindu-i marcată de suferință și dezamăgiri. Singura sa fericire a fost nașterea unicului ei fiu, viitorul Rege Mihai.

În urma părăsirii țării de către soțul ei, prințul Carol, alături de Elena Lupescu, și datorită decesului regelui Ferdinand, micul Mihai, care avea doar 6 ani, devine noul rege al României. Rămasă singură, Elena îi este alături fiului ei, pentru a-i proteja copilăria.

În anul 1928, odată cu revenirea în țară a lui Carol, Elena și Carol au divorțat, iar Elena a fost forțată să-și părăsească țara și fiul. S-a mutat la Florența, unde și-a cumpărat o casă pe care a numit-o „Vila Sparta”, o oază de liniște, care îi amintea de copilăria din Grecia, dar și un loc de vis pentru Mihai, care avea voie să își viziteze mama de două ori pe an câte trei săptămâni.

Când Regele Carol al II-lea a părăsit România pentru a treia oară, în anul 1940, mareșalul Ion Antonescu a invitat-o să se întoarcă în țară, în calitate de Regina-Mamă, pentru a fi alături de fiul ei, Regele Mihai. Astfel, în următorii opt ani, Elena va fi mentorul și sprijinul fiului ei. Din păcate, la sfârșitul anului 1947, Regele Mihai este obligat de către comuniști să abdice și să părăsească țara, împreună cu cei apropiați, printre care și mama lui. Astfel, Regina-Mamă Elena ia din nou calea exilului și se întoarce la Vila Sparta.

În următorii ani este alături de noul cuplu regal, căci Regele Mihai se căsătorește cu principesa Ana de Bourbon-Parma.

Regina-Mamă Elena a fost apreciată pentru educația ei, pentru delicatețea și discreția de care a dat dovadă, pentru simțul umorului viu, și mai ales pentru că și-a dedicat viața fiului ei, Regele Mihai, căruia i-a stat alături, atât cât i s-a permis, în cele mai grele momente.

De asemenea, Regina-Mamă Elena a primit distincția post-mortem de „Drept între popoare”, acordată în 1993 de statul Israel pentru implicarea în ajutorarea evreilor din România.

 

Surse:

Elena, Regina-mamă a României, Prinţesă de Grecia şi Danemarca: o biografie autorizată, de Arthur Lee Gould, Bucureşti, Humanitas, 2008, 309 p.

Regina-Mama Elena

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *