Dragi copii, vă invităm să descoperiți o personalitate de geniu, care a revoluționat lumea științei și concepția omului despre univers. A fost considerat cel mai important om de știință al secolului XX și părintele fizicii moderne.
Bună, copii! Pe când eram asemeni vouă, obișnuiam să-mi pun foarte multe întrebări despre cum funcționează lucrurile în univers. Mai târziu, i-am întrebat pe ceilalți și deoarece nu am primit răspunsuri la aceste întrebări, am încercat eu însumi să le găsesc răspunsuri. În felul acesta, am descoperit lucruri extrem de interesante despre natură, materie, energie, despre univers, în general. Iar ceilalți oameni de știință au fost foarte impresionați de creierul meu. Dar, ajunge, mă opresc! Sunt convins că dacă o să vă mai spun ceva, jocul nostru „Ghiciți personalitatea?!” se va termina chiar înainte de a începe!
Știați că… ?
- m-am născut în anul 1879, la Ulm, în Germania, cu doar câteva luni înainte de inventarea becului de către Thomas Alva Edison?
- am fost un copil tăcut, timid, care se juca singur construind tot felul de lucruri?
- am început să vorbesc târziu, pe la 3 ani?
- la vârsta de 4 ani am primit de la tatăl meu o busolă, care m-a fascinat și mi-a trezit interesul pentru gravitație?
- îi datorez mamei mele pasiunea pentru muzică, care m-a ajutat la dezvoltarea gândirii matematice?
- eram foarte curios la școală și puneam multe întrebări, deși nu era admis acest lucru în școlile germane din acea perioadă?
- după liceu, mi-am continuat studiile la Politehnica din Zurich, iar în anul 1909 am devenit doctor docent în fizică?
- în anul 1905, pe când lucram ca funcționar la Biroul pentru Brevete din Berna, am publicat „Teoria Relativității Restrânse”? (Această teorie cuprinde ideile mele despre spațiu și timp, care nu sunt întotdeauna egale și despre lumină, care are o viteză de aproximativ 300.000 kilometri/secundă.)
- am publicat în anul 1915 „Teoria Relativității Generale”? (Pe scurt, timpul este relativ în funcție de unde ne aflăm și ce facem, nu este la fel în tot universul.)
- în timpul eclipsei de soare din Guineea, această teorie a fost demonstrată?
- am fost distins în anul 1921 cu premiul Nobel pentru fizică?
- celebra ecuație E=mc² a ajutat la construirea bombei atomice din cel de-al doilea război mondial? (O cantitate mică de materie – atomi, în acest caz – se poate transforma într-o cantitate uriașă, gigantică de energie.)
- după dezastrele de la Hiroshima și Nagasaki am devenit un adversar hotărât al armelor de distrugere în masă?
- mi s-a propus postul de președinte al statului Israel, dar am refuzat această onoare, preferând știința în locul politicii?
- am fost un excentric, dorind ca după moarte trupul meu să fie incinerat, iar creierul să fie pus la dispoziția oamenilor de știință?
Ați ghicit cine sunt eu? Iată răspunsul.
Surse:
100 de idei geniale care au schimbat lumea, de Luca Novelli, București, Litera Mică, 2017, 143 p.
Cine a fost Albert Einstein?, de Jess M. Brallier, București, Pandora M, 2015, 111 p.